Антверпен е сред най-засегнатите места от пандемията в Белгия

Антверпен е сред най-засегнатите места от пандемията в Белгия

В Белгия носенето на маски на почти всички обществени места стана задължително. Те трябва да се носят на места, където има струпване на много хора - търговски улици, пазари, битпазари, панаири и други. В ресторанти и кафенета маски ще се изискват при придвижване из помещението (например при пристигане и тръгване, при ходене до тоалетна и пр.). Местните власти на Кралството ще имат право сами да решават на кои допълнителни места ще са задължителни маски.

Вече 20 седмици репортери на "Черноморие" следят и ви информират, какво се случва с пандемията и как се променят мерките в различните държави в Европа и света.

Сред новите мерки, които правителството взема е задължението при посещение на кафене или ресторант, поне едно лице от всяка маса ще трябва да остави име и имейл адрес или телефонен номер, които ще бъдат пазени в продължение на 2 седмици от заведението, за да могат здравните власти да се свържат с лицето при случай на заразяване в заведението. Мерките са въведени, заради високия брой регистрирани случаи в страната. От 16-ти юли той отново тръгна нагоре. За 27-ми юли са установени 299 души с положителни проби за COVID-19. До този момент техният брой в страната е 66 428. Активните случаи са 38 766, а оздравелите вече са 17 452.

Считано от 1-ви август, всеки, който се връща от пътуване в чужбина, независимо дали е от червена, оранжева или зелена зона и независимо дали се прибира с кола, автобус, влак или самолет, ще трябва да попълни формуляр 48 часа преди тръгването си за Белгия.

Идентификацията ще се осъществява с цифров код. Формулярът ще трябва да се попълни онлайн и да се изпрати на здравната служба за проследяване на контактите на болни лица. При качване на самолет, автобус, влак или кораб ще бъде проверявано дали лицето е попълнило формуляра.

Проверка дали е попълнен формуляра ще се прави преди лицето да се качи в самолета, автобуса, влака или кораба. Ще има проверки на случаен принцип на пристигащите от чужбина коли.

Лица, които могат да докажат, че поради независещи от тях обстоятелства не са имали възможност да го попълнят онлайн, ще могат да го попълнят по-късно от 48 часа преди заминаването си.

При престой в чужбина за време по-малко от 48 часа, формуляр не се изисква.

Всеки жител на Белгия трябва да ограничи контактите си на седмица до 15 души. Това е много важно и задължително! Незадължително се препоръчва социалните контакти да бъдат сведени дори до 10 души на седмица.

Градовете и общините ще могат да налагат допълнителни ограничителни мерки след координация с Федералното правителство. Например да ограничават броя на посетителите на някои места, да забраняват посещения в болници или домове за стари хора, събирането на много хора на едно място, да въвеждат вечерен час, да затварят заведения от хорека, да поставят под карантина цели квартали, селища или дори градове.

Нощните магазини ще затварят в 22:00 часа вечер. Баровете и ресторантите остават да работят до 1 часа сутринта.

В провинция Антверпен се въвеждат допълнителни мерки, тъй като тя е сред най-засегнатите от пандемията в Белгия. Там има полицейски час, според който кафенета и ресторанти затварят в 23.00 часа. Общественият социален живот спира между 23:30 и 6:00 часа. Всички трябва да са вкъщи между тези часове, с изключение на необходимите пътувания.

Всеки на възраст над 12 години е длъжен да носи маска за уста и нос в публичното пространство и на места, където физическото разстояние от 1,5 метра не е възможно.

Във всички кафенета и заведения за обществено хранене физическото разстояние от 1,5 метра между групите трябва винаги да се гарантира, освен ако няма физически дял. Индивидуалната регистрация е задължителна. Тези данни се съхраняват в продължение на 4 седмици за контактни изследвания.

В ресторанти и кафенета групата на една маса е ограничена до строго максимален брой хора или до група, състояща се от членове на едно и също семейство.

Същите правила важат за пазарите, както и за магазините: няма забавно пазаруване. Отивате сами, в компанията на непълнолетни деца или заедно с вашия ръководител, ако имате нужда от помощ. Пазаруването не трябва да надвишава 30 минути.

Всички събития и партита са забранени. Банкетните зали се затварят. Всички фитнес центрове се затварят.

В Белгия всички граждани се призовават да спазват следните задължения:

- Да спазват хигиенните мерки – миене/дезинфектиране на ръце, носене на маски и пр.

- Да провеждат събирания с други хора за предпочитане навън

- Да пазят себе си и другите и специално хората, които са в риск

- Да спазват нужната дистанция

- Да ограничат контактите си до 15 души на седмица