Разхлабването на мерките в страната започва от днес и ще се провежда поетапно. Снимка Янчо Събев

Разхлабването на мерките в страната започва от днес и ще се провежда поетапно. Снимка Янчо Събев

Правителството на Кралство Белгия разпусна мерките от днес, 19-ти април. Училищата отварят вратите си отново. След като в продължение на месеци те бяха затворени, от днес учениците отново ще могат да влазят в класните стаи. Обучението в детските градини, началните училища и първите два класа от средното образование ще се провежда изцяло присъствено в училище. Обучението на учениците от втория и третия етап на средното образование ще продължи да се провежда комбинирано - присъствено в училище и онлайн. Учениците от средното професионално образование и тези от специализираните училища за деца с увреждания ще учат изцяло присъствено в училище. Допускат се еднодневни извънучилищни събития и прояви. Във висшето образование е възможно отново присъствено обучение, но то е ограничено до 1 ден или два половин дни в седмицата. Изпитите могат да се провеждат присъствено. Има и изключение - в общините, където броят на заразените с корона вирус се увеличава, класовете ще преминават към онлайн обучение дори само при наличието на 1 болен от COVID-19 ученик в класа.

Вече година репортери на "Черноморие" ви информират как света се справя с пандемията от корона вирус.

Броят на регистрираните в Белгия положителни случаи вече са 949 996. Излекувани към днешна дата са - 799 120 души, починалите са - 23 747. Активните случаи към момента са 124 162. За последното денонощие новите регистрирани случаи са 3 787.

"Другата сериозна отмяна касае забраната за пътуване в рамките на ЕС. Неналожителните пътувания в рамките на ЕС са силно непрепоръчителни", каза бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

Връщащите се от червена зона трябва да следват съществуващата процедура с попълване 48 часа преди тръгване обратно за Белгия на формуляра за локализация, с карантина и задължителни тестове на ден 1 и ден 7 след пристигането в Белгия. В момента България и почти всички държави в ЕС са в червената зона. Полицията ще извършва проверки. Глобата за тези, които не спазват карантината е 250 евро.

От понеделник, 26-ти април, събиранията навън са разрешени с десет души вместо с четирима, както е досега. От идния понеделник отново отварят фризьорски, козметични и други салони. Другите промени са следните:

- Пазаруването без записване на час е отново възможно, но само двама души от едно домакинство имат право да пазаруват заедно.

- Ще се разреши провеждането на специални мероприятия в комбинация с тестване на участниците в културния сектор и спорта.

Следващите мерки ще бъдат разхлабени на 8-ми май, събота, при условие, че ситуацията в интензивните отделения на болниците се подобри устойчиво и 70 процента от хората над 65 години са ваксинирани и защитени.

За всяко домакинство ще са позволени домашни посещения от два души от близките им контакти. Децата до 12 години включително не се включват в това число. Повече облекчения за близките контакти на семействата ще бъдат обсъждани от правителството само след като по-малко от 500 пациенти с корона вирус са на лечение в интензивните отделения.

Вечерният час ще бъде заменен със забрана за събиране, което позволява на максимум трима души, които не принадлежат към едно и също домакинство да се събират навън между полунощ и 5 сутринта.

От 8-ми май ще могат да отворят терасите на кафенетата и ресторантите. Възможни ще са организирани дейности на открито за максимум 25 души. Концертни събития, културни представления и богослужения могат да се провеждат на открито с до 50 присъстващи. Увеселителните паркове ще отварят вратите си. Разрешени ще са и професионалните и обикновени битпазари. Организираните дейности за деца и младежи (до 18 години) ще са разрешени навън с максимум 25 деца и вътре с максимум 10 деца.

Независимо от облекченията остава нуждата всички да са: да сме много внимателни в контактите си и излизанията си на публични места, да спазват дистанция, да носят маски в затворени публични помещения/превозни средства, да се работи от вкъщи във всички фирми, където това е възможно, срещите с роднини и приятели да става навън, да се проветряват често помещенията.