Новите мерки ще бъдат в сила до 28-ми януари 2022 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Новите мерки ще бъдат в сила до 28-ми януари 2022 г. Снимка Архив Черноморие-бг

В Кралство Белгия въведоха нови мерки срещу разпространението на COVID-19. Те са в сила от 20-ти ноември до 28-ми януари 2022 година. Решението е взето на заседание на Консултативния комитет на Федералното правителство във връзка с бързото покачване на броя на заразените с ковид (около 10 000 души на ден ) и лекуваните в болница (около 230 приемани всеки ден и над 500 души в интензивните отделения). Това разказа бургазлията Янчо Събев, който живее и работи в белгийския град Льовен.

Премиерът Де Кроо обяви след заседанието, че положението изисква да бъдат взети бързи мерки за предотвратяване на заразяванията, за да не се наложи локдаун със затваряне на определени сектори от икономиката.

Новите мерки са:

- работа от вкъщи - задължителна 4 дни в седмицата до 12 декември и 3 дни в седмицата след това. От това задължение се изключват фирмите, където това не е възможно

- влиза в сила задължение за носене на маски в затворени публични пространства от 10-годишна възраст нагоре. Става дума за обществения транспорт, магазините, медицинските и немедицинските контактни професии, домовете за възрастни хора, хотелите, ресторантите, кафенетата, обществените прояви, обществени пространства във фирмите, държавните, културните и пр. институции, спортните прояви, обществените сгради, библиотеките, фитнес центровете, сградите за вероизповедание.

На определени места носенето на маски става задължително в комбинация с коронапас (ертификат за корона вирус):

- хотели, ресторанти и кафенета, ако клиентите не са седнали, театри - концертни зали - кина - музеи

- вътрешни помещения на увеселителните паркове

- обществени и частни събития с над 50 участници (вътре) и над 100 участници (навън)

- в дискотеките остава в сила коронапас, но той трябва да бъде комбиниран или с бърз тест, или с носене на маска

До март 2022 година ще бъде предоставена бустерна доза на ковид ваксина за цялото население, като първи ще могат да се ваксинират хората над 65 години и работещите в сферата на здравеопазването и грижите за възрастни хора. След тях ще са наред първоначално ваксинираните с "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека". Бустерните дози ще са с ваксини на "Модерна" и "Файзър".

Премиерът Де Кроо призова гражданите да се придържат към 4-те основни правила: 1. Да се ограничат контактите възможно най-много и срещите да стават навън. 2. Да се спазва дистанция. 3. Да се носят маски. 4. Да се проветряват помещенията.