Ресторантите ще работят до 22.00 часа, за да могат клиентите да вземат храна за дома. Снимка Авторът

Ресторантите ще работят до 22.00 часа, за да могат клиентите да вземат храна за дома. Снимка Авторът

В Белгия затварят ресторанти и кафенета. Забраната влиза в сила от днес, 19-ти октомври и ще важи 14 дни. Това е поредното затягане на мерките в борбата с корона вируса, което бе оповестено от федералното правителство на Кралство Белгия.

Регистрираните случаи на COVID-19 в страната от началото на пандемията до днес вече са 222 253. Активните случаи към 18-ти октомври са 181 649. Оздравели вече са 21 157. Смъртните случаи в станата достигнаха цифрата 10 413 души. От 9-ти октомври в страната има втора вълна на заразени с инфекцията. През последните дни цифрата продължава да расте и на 18-ти октомври бе отчетен най-високият броя заразени за денонощие - 10 946 души.

Вече 32 седмици от началото на пандемията с COVID-19 в цял свят репортери на "Черноморие" Ви информират как останалия свят се справя с нея посредством разказите на бургазлии, които живеят на различните места.

"Кафенетата и ресторантите ще бъдат затворени в продължение на 4 седмици. Ще има разглеждане на успешността на тази мярка 14 дни след влизането й в сила", каза за "Черноморие" бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в Льовен.

Ресторантите ще могат да предлагат храна за вкъщи до 22.00 часа. Нощните магазини могат да работят до 22.00 часа. Забранява се продажбата на алкохол след 20.00 часа.

Според новите рестрикции за справяне с разпространението на заразата в  цялата страна се въвежда забрана за напускане на дома от полунощ до 05.00 часа сутринта. Изключения са позволени по медицински причини или във връзка с работа.

Всеки човек може да има максимум един близък контакт извън семейството си. През следващите 2 седмици живеещите в Белгия могат да приемат на гости максимум 4 едни и същи хора при спазване на разстояние.

Правителството задължава фирмите, чиято дейност позволява това, да въведат работа от вкъщи. В останалите фирми трябва да да бъде осигурено нужното разстояние и предпазни средства на персонала.

Няма да има Коледни базари и битпазaри. Пазарите на открито и малки панаири на открито с до 200 посетители ще продължат да се провеждат.

Сред другата мярка е отпускането на помощи на засегнатите от мерките фирми и самостоятелно заети лица.

Правителството на Белгия призовава всички да спазват новите мерки, за да може:

1) да бъдат предпазени от критични ситуации болниците и медицинския персонал;

2) децата да ходят на училище;

3) фирмите да могат да работят сравнително нормално;

4) възрастните хора да не станат жертва на вируса.

От българското Министерство на външните работи предупредиха сички граждани, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, че са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Public Health Passenger Locator Form, който се попълва и изпраща чрез интернет линк https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа. При правилно попълнен формуляр ще получите като SMS код за потвърждение (Confirmation Code), който следва да представите при чекирането си и качване на борда.

Белгийските власти са определили "зелен", "оранжев" и "червен" код за пътуване по отношение на различните държави и райони. Кодът за всяка страна и район се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка.

От българското МВнР препоръчват на пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес https://diplomatie.belgium.be/en/covid_table.

Пристигащите в Белгия от "зелена" зона не подлежат на никакви ограничения, а за пристигащите от "оранжева" зона са определени изисквания по страни и райони. Пристигащите от "червена" зона подлежат на задължителна 7-дневна карантина и тест на територията на Белгия.

Към днешна дата всички райони в България попадат в "оранжева зона" за пътуване, като пътуващите от България не подлежат на никакви ограничения. Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

От българското МВнР препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.