Носенето на маска на открите места е регламентирано със заповед. Снимки Личен архив

Носенето на маска на открите места е регламентирано със заповед. Снимки Личен архив

В Берлин - столицата на Федерална Република Германия, носенето на маски е задължително на 25 възлови улици и площади, където струпването на хора е неизбежно. Сред тях е емблематичния площад "Александерплац", който се пада в сърцето на бившия Източен Берлин - важен транспортен и административен район в столицата. На останалите места, малки улички, паркове, където няма събиране на много хора на едно място маските на открито не са задължителни. Те обаче трябва да се носят и при влизане в магазини, аптеки, банки, закрити обществени места.

Германия е във втори локдаун от началото на пандемията, първият беше през март - април. Той ще продължи до 2-ри декември. Целта на властите е да намалят разпространението на корона вируса и да могат максимално на брой заболели да бъдат поети от здравната система. Още през март, когато пандемията започна да набира скорост, в страната не се изискваше отрицателен PCR тест в края на 14-дневната домашна карантина или след болнично лечение. До този момент в страната са направени 23 393 311 PCR, което прави 278 888 на 1 млн. население. Жителите на Федералната Република са 83 880 616 души.

Вече 35 седмици репортери на "Черноморие" периодично Ви информира как останалия свят се бори със заразата и какви мерки предприема за справяне със здравната и икономическа криза посредством разказите на българи, които живеят на различни места по света.

"В момента работят малките магазини, големите хранителни вериги, аптеките, институциите. Заведенията и клубовете са затворени. Ресторантите работят, но само за да приготвят храна за вкъщи", разказа бургазлийката Виктория Димитрова, която живее в Берлин. Детските градини и училищата са отворени, за разлика от първия локдаун, когато бяха затворени.

Коледните базари, които са емблематични за Германия тази година няма да отворят врати. Седмичните пазари обаче работят. На тях се продават основно хранителни продукти - млечни, месни, зехтин. Там носенето на маски е задължително, заради малката дистанция, която се спазва между клиентите.

Властите обясняват затварянето като начин за справяне с кризата, така че за Коледа пикът да е отшумял и всеки да може да посрещне празника с най-близките си.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 697 539 положителни случая на COVID-19. Към днешна дата смъртните случаи са 11 748, а оздравелите вече са 441 200. Втората вълна в страната започна през октомври. С променлива величина случаите растат и намаляват. На 6-ти ноември в Германия бяха регистрирани рекордните 22 246 положителни случая за едно денонощие. След тази таза цифрата се колебае между 14 и 17 000 нови случая за 24 часа. Активните случаи в момента са 247 815.

Заради нарастващия брой на положителните проби в България, Германия обяви страната ни за рисков район. Пристигащите в Германия от такива региона подлежат на 10-дневна карантина, като са длъжни да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

Галерия