Германците обикалят Европа с традиционното облекло на задругата си. Снимка Регионална библиотека - Бургас

Германците обикалят Европа с традиционното облекло на задругата си. Снимка Регионална библиотека - Бургас

В библиотеката може да се влезе и с... носия или традиционно облекло на професионалната общност. Това на практика показаха двама германци, които за няколко часа станаха читатели в Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, споделиха от културния институт новина на фейсбук страницата си. Мъжете на възраст 21 и 31 години посетиха общообразователната читалня "Петя Дубарова", която се намира в сградата на улица "Булаир" №10, за да ползват интернет услугите, които се предоставят там на посетителите.

За изненада на библиотекарите двамата германци се появили облечени с... традиционното облекло на дърводелците в техния край. Те са родом от южна Германия в близост до Швейцария. И двамата имат дърводелско образование и с гордост носят костюмите на задругата си. Вече трета година те обикалят Европа на стоп или с автобус и единствената им връзка с близките им са електронните писма, които си разменят. Двамата пътуват без мобилни телефони, нещо което е немислимо за повечето от техните връстници. Това била и причината да посетят библиотеката - да проверят дали имат писма в електронните си пощи и да изпратят поздрави на семействата си.
България и в частност Бургас е спирка от дългото пътуване на германците, което започнало от Норвегия. Оттам те поели по пътищата на Европа. Минали през Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Украйна, а от Румъния пристигнали у нас. Така попаднали и в Бургас. Дърводелците влезли в Туристическия информационен център на улица "Александровска" в морския град и оттам им обяснили как да стигнат до библиотеката. Сигурно следващото посещение на културна институция ще е в Истанбул, за където пътешествениците ще се отправят след като видяха Бургас.