Ясен Проданов вече е читател на библиотеката. Снимки Лина Главинова

Ясен Проданов вече е читател на библиотеката. Снимки Лина Главинова

С подаръци за именици посрещат в бургаската Регионална библиотека "Пейо Яворов" навръх днешния празник Никулден. На 6-ти декември Православната църква почита свети Николай Чудотворец - закрилник на рибари и моряци и покровител на Бургас. С решение на Общинския съвет в морския град 6-ти декември е обявен за празник на Бургас.

В Регионалната библиотека днес е Ден на отворените врата. Всеки, който посети културния институт и желае да стане читател ще получи безплатна едногодишна карта, която ще важи до 6-ти декември 2019 година. Екипът на "Черноморие" "улови" двама от желаещи да се запишат в библиотеката. Единият - Николай Бояджиев е инженер химик. "Научих за инициативата ви и затова дойдох да се запиша. Бил съм читател на библиотеката, но в младежките си години, а обичам да чета", сподели именикът. Мъжът дойде с подарък за екипа на библиотеката - сребърна вода. А в замяна получи книга. С "Лолита" на Владимир Набоков си тръгна и Ясен Проданов - сътрудник в бургаския офис на евродепутатът Асим Адемов. Ясен, който е запален по литературата, избра Никулден, за да посети библиотеката и да си изкара читателска карта.

И в експозициите на Регионален исторически музей - Бургас имаше мераклии, дошли специално да разгледат изложбите навръх празника на града. На днешния Никулден всички експозиции работят при вход свободен. 9-годишният Стилиян дойде в Археологическата експозиция заедно с майка си. Той не за първи път посещава експозициите на музея. Днес обаче се купи две монети, с които ще обогати колекцията си.

Инициативите на библиотеката и музей продължаваат през целия празничен ден.

Галерия