Дълги опашки се вият от хора желаещи да получат безплатна храна. Снимка The Boston globe

Дълги опашки се вият от хора желаещи да получат безплатна храна. Снимка The Boston globe

Заразените с COVID - 19 в САЩ официално са повече от 1,5 милиона. След Ню Йорк, Ню Джърси и Илинойс, щата Масачузетс е на четвърто място по брой заразени - почти 90 хиляди души. И докато в Европа на много места мислят как да се върнат към нормалния начин на живот, то зад Океана нещата не са съвсем така. В щата Масачузетс предпазните маски са задължителни, но от днес отварят заводи и предприятия, както и църкви. Щата търпи много икономически загуби и хиляди хора са загубили работата си.

Вече девет седмици "Черноморие" ви разказва за мерките, които се предприемат в останалите държави засегнати от коронавируса, благодарение на бургазлии, които живеят там.

Стела Уосън е родом от Бургас, но вече няколко години живее в САЩ, в градчето Челси. То се намира на левия бряг на река Мистик, срещу Бостън. Макар и Челси да се води град за местните то по скоро е предградие на Бостън. Стела разказва, че всеки ден на три места в Челси се раздават кашони с храни на бедните. Желаещите са много, а опашки от хора се извиват през няколко пресечки. Градчето е силно засегнато от вируса, защото населението е бедно и хората живеят на гъсто. "Населението на Челси е съставено от 66% латиноамериканци и 46% от населението не е родено в САЩ, а за 70% от хората в Челси английският език е втори", каза Стела.

Вече два месеца Стела излиза навън само за по 30 минути и то на бетонения двор зад сградата, в която живее. Веднъж седмично тя и семейството й си позволяват да отидат в някой парк, в който има по-малко хора. "Шофираме до някой друг град, защото Челси е много силно засегнат от вируса. В града парковете са пълни. Много хора не носят маски и не спазват 2 метра разстояние. Наложи се губернатора да ги направи задължителни и да наложи глоби, че хората малко да послушат", разказва бургазлийката.

Изследване на случаен принцип е показало, че всеки трети в градчето е с вируса или има антитела. Това е причината Стела и семейството й да отбягват града, в който живеят, дори пазаруват в друг град и ходят на разходки там.

Бизнесите в щата са затворени от средата на март, някои работят от вкъщи, но много хора са съкратени. "За много хора това извънредно положение не е чак такъв проблем. Те работят от вкъщи, но за други е голям проблем. Челси е много силно засегнат, защото мнозинството от жителите са имигранти от  Централна и Южна Америка, които не могат да работят от вкъщи поради естеството на работата си. Те пътуват в автобуси, където евентуално се заразяват едни други. Други пък са уволнени и си седят вкъщи без никакви пари, но живеят по 10-15 човека в тристаен апартамент и ако един е болен, всички се разболяват. Всеки ден на три места в града се раздават кашони с храна по 500 - 1 500 кашона и опашките се извиват по три - четири улици по надолу. Хората не следват указанията за дистанция и чакат на опашки едни до други. И пак се говори, че няма достатъчно храна", разказва още Стела. Ако до преди месец предпазни маски липсваха, сега вече такива има за медиците и персонала в болниците. В Масачузетс училищата ще завършат учебната година дистанционно, а детските градини са затворени до края на юни. В университетите ще се учи дистанционно и лятото. По думите на Стела все повече се говори, че няма да има нормални класове до догодина. "Нещата няма да се оправят докато няма ваксина. Много страни работят по въпроса и вече тестват на хора. От нашия Щаб по коронавируса казаха, че най-рано януари се очаква ваксина за масова употреба", сподели бургазлийката.

На фона на това любопитното е, че според федералния закон и конституцията на САЩ, оръжейните магазини остават отворени.