Приемът ще се осъществява по електронен път. Снимка Архив

Приемът ще се осъществява по електронен път. Снимка Архив

Актуализират правилата за прием в първи клас в Бургас. Община Бургас е разработила проект на Наредба с актуализираните правила за прием в 1 клас, детска градина и ясла за учебната 2019/2020 година. Внесени са някои промени, съобразени с новостите в българското законодателство в областта на образованието. Бургаските родители имат достатъчно време да разгледат правилата, да изкажат мнение и да направят предложения за промени. След това проектът на общинската наредба ще бъде внесен за одобрение в местния парламент заедно с проектобюджета за настоящата година.

Приемът за 1 клас, детска градина и ясла в Бургас ще се осъществи по електронен път и тази година. Новото за училищата е това, че два от важните критерии стават абсолютно равностойни:

* Дете с постоянен/настоящ адрес, което живее над 3 г. на посочения адрес, считано от датата на стартиране на системата за електронен прием;

* Други деца от семейството, обучаващи  се в училището към 15.09.2019 г.

Предложението е вече и за двата критерия да се дават по 200 точки.

Важно е родителите да знаят, че заявената при кандидатстването адресна регистрация трябва да е на детето, а не на някого от тях. Ползването на предимства, заявени при подаване на регистрация, се доказват в момента на записване на детето в учебното заведение. На място трябва да се представят всички необходими документи (оригинали), доказващи съответните предимства, в противен случай детето няма да бъде записано в учебното заведение.

Заявеният в регистрационния талон от родителите адрес на местоживеене на детето се проверява по служебен ред. Ако декларираният адрес не съвпада с този, подаден от ГРАО, детето не се записва. Родителите са длъжни в периода, определен за корекции, да актуализират адреса. Ако не го направят, той ще бъде променен по служебен ред, за да може детето да участва на второ класиране с правилния адрес.

Също така тази година правилата и районите за прием в училище и детска градина са практически уеднаквени.