Тази гледка е на път да се превърне в обичайна за центъра на Бургас. Снимки Петя Добрева

Тази гледка е на път да се превърне в обичайна за центъра на Бургас. Снимки Петя Добрева

В Бургас боклукът явно се превръща в начин на живот за определени хора. За поредна сутрин районът около подземните контейнери на ъгъла на улиците "Георги Кирков" и "Възраждане" беше нелицеприятна гледка, видя репортер на "Черноморие". Огромни кашони, разпръснати отпадъци, торби с пластмасови закачалки в опит да бъдат "натъпкани" в контейнера за смесени отпадъци, разпилени торбички наоколо. Причините за тази гледка могат да са няколко - първата и най-малко вероятната - контейнерите да са пълни и да не могат да поберат торбите с отпадъците, втората - най-често срещаната - отваря се вратата и в капака се слага торбата без да се затваря, за да падне на дъното, третата - аз си плащам таксата, сложил съм боклука, някой да свърши моята работа, а има и четвърта - защо да си сгъна кашоните и да ги поставя в контейнера за хартия, когато мога да ги оставя до него! Възможно е да има и още други, но дори само тези са достатъчни, за да се "наслаждаваме" на гледката почти всеки ден!

На метри от тази гледка на ъгъла на "Георги Кирков" и "Антим I" двата метални контейнера буквално "преливат" от боклук. Явно е, че не са почистени от фирмата - концесионер. Причините за това могат да са две - или не е дошъл денят по график за събирането на този боклук, или много бързо след почистването им да са били напълнени. Какъвто и да е случаят, то пейзажът около тях е пасторален. На фона на препълнените казани един гларус, необезпокояван от никого, си чопли торбите, за да може да разпилее след това отпадъка, който намери и който не е по вкуса му.

Каквито и усилия да се полагат за събирането и извозването на отпадъците в града (наясно сме, че безгрешни хора няма в това число и от фирмата концесионер не всеки пък се справят успешно с изпълнението на договора си), трябва да има повече отговорност от страна на бургазлии, които явно все още не са се научили в кой контейнер какъв по вид отпадък се изхвърля! Ще стане и по-трагично, когато се поставят кафявите кофи за събиране на биоразградими отпадъци в целия град!

Галерия