Най-чаканият концерт в Бургас е този на празника на града - Никулден. Снимки Лина Главинова

Най-чаканият концерт в Бургас е този на празника на града - Никулден. Снимки Лина Главинова

В Бургас дадоха начало на Коледните тържества. Коледните светлини по традиция грейват навръх празника на морския град - Никулден. На 6-ти декември Православната църква почита свети Николай Чудотворец - закрилник на рибари и моря и покровител на Бургас. С решение на Общинския съвет датата е определена за празник на града. Празникът започна със света литургия, отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий" и продължи с освещаване на никулденската трапеза и литийно шествие до Моста. Концерти, празнични трапези, музика, настроение съпътстваха Никулден в Бургас. Кулминацията на празника бе тържественият концерт на площад "Тройката" и включването на коледните светлини.

Концертът започна с изпълнение на националния химн. И продължи с песните и музиката на Цанислав Петков, който дирижира Камерния щрайх оркестър, Атанас Камиларов и бургаския Духов оркестър, неповторимите "Фортисимо" с ръководител Милена Добрева, ансамбъл "Странджа", хор "Родна песен", балетна формация и тромпетен ансамбъл при НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"-Бургас.

Хиляди бургазлии и гости от цялата страна се стекоха на площад "Тройката" за концерта. Тази година в церемонията по включването на светлините участваха олимпийските шампиони по акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната шампионка по художествена гимнастика Стефани Кирякова и кметът на Бургас Димитър Николов.

"Ще бъда кратък, тъй като разбрах, че децата просто вече нямат търпение най-хубавата елха в България да грейне. Днес е Никулден - празникът на Бургас, защото свети Николай Чудотворец бди над нас и ни закриля. Благодаря на всички бургазлии, които с труда си и с действията си правят така, че всички да се чувстваме добре в този град", каза от сцената кмета Николов.

Той подари на изявените спортисти знамена на Бургас с пожеланието да ги развяват при своите успехи на световни първенства и олимпиади.

Водещите на концерта Тони Димитрова и актьорът Калин Сърменов сътвориха истинско шоу и накараха бургазлии да се веселят от сърце през цялото време.

След запалването на коледните светлини настроението подгряваха група P.I.F. и Орлин Павлов.

Галерия