Част от магазините в Бургас са изпразнени. Снимки Черноморие-бг

Част от магазините в Бургас са изпразнени. Снимки Черноморие-бг

Почти всички магазини за дрехи и обувки в Бургас не работят вече четвърта седмица от въвеждането на извънредното положение на 13-ти март във връзка с разпространението на корона вируса. На пръстите на ръцете се броят тези, които не са затваряли през това време. "Броят на хората, които влизат са малко, но успяваме да реализираме продажби", коментираха пред "Черноморие" продавачи в магазин за дамска мода.

Някои от собствениците на помещения опростиха наемите на своите наематели за времето на извънредното положение. Те са си платили само за времето от 1-ви до 13-ти март, когато всички работеше. Това дава възможност на търговците до оцелеят през това време. "Нашата наемателка е изключително коректна. Затова преценихме, че е по-добре да не плаща наем за времето, през което магазина й няма да работи и по този начин да й помогнем в това трудно време", коментира за "Черноморие" собственик на помещение в пешеходната улица "Александровска".

Не всички собственици на имоти, които ги отдават под наем предимно за магазини за дрехи и обувки обаче са освободили от наем наемателите си. Някои са им поискали половин наем. Търговците, които не работят и в същото време оттях се иска да плащат наем са преценили да освободят помещенията си. Други пък, които държат по два или три обекта са ги затворили, като са оставили само по един, а една част от продавачите си са съкратили и са им дали възможност да отидат в Бюрото по труда.

Не така обаче стои въпросът с наемите на офиси. В офис центровете наемателите не ползват облекчение за наемите си в периода на извънредното положение. Въпреки че служителите не ползват офисите, защото спазват препоръките на Националния оперативен щаб да си останат и да работят от вкъщи, таксата за месечен наем си върви.

Галерия