Милиони туристи от цял свят изминават хиляди километри, за да видят пирамите и находките, открити в тях

Милиони туристи от цял свят изминават хиляди километри, за да видят пирамите и находките, открити в тях

В Бургас очакват златни реплики на арт ефактите, открити при проучването на гробницата на египетския фараон Тутанкамон. От Община Бургас вече са сключили споразумение с египетската фирма, която ги произвежда и която ще ги покаже в морския град. От Министерството на антиките в Египет трябва да дадат разрешение кои точни реплики ще бъдат включени в изложбата в Бургас.

Община Бургас е предвидила 40 000 лева за настоящата година за организацията на тази изложба. Средствата бяха гласуване при приемането на бюджета в началото на годината, за което "Черноморие" вече писа.

Египетските фараони предизвикват интереса и до днес. Преди ден археолозите се натъкнаха на изключителна находка в област Миня, на 250 километра южно от египетската столица Кайро. Намерени са 50 мумии, 12 от които са на деца. Мумиите са открити в гробници на девет метра под земята. Някои от мумиите са обвити в лен, а други са поставени в каменни или дървени саркофази. Предполага се, че датират от времето на царството на Птолемеите, наследници на Александър Велики, управлявали от 305 г. до 30 г. преди Христа.

Очаква се подробностите около организацията на изложбата да бъде и тема на разговора между българския министър на туризма Николина Ангелкова и министъра на туризма на Арабска република Египет д-р Рания Ал-Машат. Те ще пристигнат в Бургас днес и в присъствието на кмета на морската община Димитър Николов ще подпишат Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма на Арабска република Египет. Чрез подписания меморандум за разбирателство страните ще си сътрудничат в областта на туризма, създавайки най-благоприятни условия за партньорство в сектора.