Десетки бургазлии подкрепи за поредна година кампанията Книги за смет. Снимки Черноморие-БГ

Десетки бургазлии подкрепи за поредна година кампанията Книги за смет. Снимки Черноморие-БГ

Опашка от мераклии да се включат в кампанията "Книги за кмет" се изви пред Пантеона в Морската градина на Бургас, видя екип на "Черноморие". Инициативата се провежда навръх днешния Ден на Земята. Целта й е да поощряваща четенето най-вече сред децата. За първи път "Книги за смет" се проведе едновременно в пет града в страната - Бургас, София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора.
Кампанията се организира от фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books".
И тази година всеки желаещ можеше да донесе един или повече килограма пластмасови отпадъци, почистени и годни за рециклиране. За всеки килограм участниците получаваха талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. Максималният брой талони, които всеки можеше да получи бе два броя, независимо от предаденото количество пластмаса. 
Тази година за първи път партньор на инициатива е Европейската комисия (ЕК). Един от приоритетите на Комисията е именно опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси. Съгласно новите планове на ЕК всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС ще бъдат рециклируеми до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба ще се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици ще бъде ограничена.

Галерия