На 17-ти юни ще бъдат отбелязани 12 години от Червена пътека за Валя. Снимката е илюстративна

На 17-ти юни ще бъдат отбелязани 12 години от Червена пътека за Валя. Снимката е илюстративна

В Бургас отбелязват 12 години от Червена пътека за Валя. Преди 12 години пресичайки пешеходната пътека в бургаския комплекс "Изгрев" Валя е блъсната от автомобил и загина. Тогава бе сложено началото и на Инициативния комитет "Червена пътека за Валя" от нейния чичо Михаил Попов.

"Направихме най-голямата демонстрация на нашата воля за промяна "Червена пътека". Освен в Бургас, и в цялата страна хиляди хора поставиха цветя на пешеходните пътеки в знак на съпричастност към случилото се и в желанието да се спрат подобни убийства. Няколко родители, загубили децата си се обединиха в една идея - да не загиват повече деца по улиците на България. След като направихме множество срещи и преминахме от "Вие не сте експерти" до "Ама това няма как да стане" все пак с тези родители, успяхме да накараме институциите да се размърдат и успяхме да направим някои важни промени в закони и наредби, касаещи безопасността.

Но... няколко години по-късно нещата отново не са добре и продължава да се загива нелепо по улиците", заяви Михаил Попов.

На 17-ти юни от Инициативния комитет отноно се събират на злокобната пешеходна пътека, на която загина Валя. В 11.00 часа там ще бъдат поставени цветя в памет на всички загинали, а в края на събитието в небето ще полетят 112 балона и 12 бели гълъба, като символ на надеждата за мир по пътищата на страната.