Заради почивния ден никой не проверяваше дали се спазват мерките, за да работят заведенията. Снимки Черноморие-бг

Заради почивния ден никой не проверяваше дали се спазват мерките, за да работят заведенията. Снимки Черноморие-бг

В Бургас отвориха ресторанти, заведения, кафенета и сладкарници днес. Те останаха затворени 52 дни, след въвеждане на извънредното положение на 13-ти март във връзка с разпространението на корона вирусната инфекция в страната. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес заведенията могат да работят при спазване на противоепидемичните мерки и разстояние между масите от 1,5 метра.

Проверка на "Черноморие" установи, че голяма част от заведенията в центъра на морския град са отворени и клиенти там не липсваха почти през целия празничен ден. Имаше и заведения обаче, където разстоянието от 1,5 метра между масите не бе спазено и столовете на две съседни маси буквално бяха залепени едно за друго. Такива нарушения имаше и в кафенета на "Александровска" и на "Алеко Богориди".

Работещите в заведенията с маски, на маса не повече от четирима клиенти

Строгите мерки в заповедта на министър Ананиев от 3-ти май разбуниха бранша. Собствениците възнегодуваха срещи разстоянието от 2,5 метра между масите. Според тях, това съществено ограничавало възможностите за работа, а потърпевши са предимно малките заведения, които разполагат и с неголям брой маси.

Реакцията на бранша доведе и до втора заповед на министър Ананиев два дни, след първата.

Министърът на здравеопазването актуализира заповедта си, с която от днес, 6-ти май, на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.

В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

Една част от заведенията по крайбрежната ивица в Морската градина вече отвориха, други се подготвяха да го направят.

За спазването на заповедта ще следят служители на Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните. Явно заради почивния ден днес нямаше кой да проверява как се спазват мерките.

Заповедта може да видите тук

Галерия