Опашката се образува още от сутринта и е така през целия ден. Снимки Лина Главинова

Опашката се образува още от сутринта и е така през целия ден. Снимки Лина Главинова

По 200 души на ден преминават през Паспортна служба, която се помещава в сградата на Първо Районно управление на полицията в Бургас установи проверка на "Черноморие". Опашките от чакащи да подадат документи за издаване на първи паспорт или да подмяна на документ за самоличност или шофьорска книжка се вие от сутринта. Работното време на Паспортна служба е от 8.30 до 17.00 часа. "Почти през целия ден е пълно с хора", коментираха пред "Черноморие" служители. "Повечето от хората са за подмяна на личната карта. Оказва се, че най-много са случаите на повредена карта, а глобата за това е 30 лева", уточни пресаташето на Областна дирекция на МВР - Бургас Цветелина Рандева.

В Паспортна служба приемат заявление за издаване или смяна на лична карта, за международен паспорт и шофьорска книжка. Там може да се плати и съответната такса за това. Изискването за шофьорска книжка обаче включва и представяне на медицинско свидетелство, което е с подписа и печата на личния лекар.

Традиционно през лятото опашките от клиенти в службата са най-много. Чакането и жегите допълнително изнервят хората. Подаването на документи за подновяване на шофьорската книжка може да отнеме три дни, а обслужването на един клиент е от 7 до 10 минути, установи екип на "Черноморие". Първият ден е предназначен за изваждане на медицинско свидетелство. Вторият ден е за заплащане на таксите и попълване на декларация и удостоверения, а третият - за чакане пред гишето за подаване на документите. Обикновенната поръчка за издаване на документи се изпълнява в рамките на 30 календарни дни. Често пъти, ако няма много заявки за обработване, картата или паспортът може да е готов и преди това. За да не налага да се ходи до Паспортна служба за проверка дали документа е готов, справка може да се направи на сайта на Министерството на вътрешните работи. Това спестява време и нерви.

Галерия