Д-р Маринчева, представи новите начини за лечение на онко заболявания и връзката им с генетичните изследвания. Снимка Авторът

Д-р Маринчева, представи новите начини за лечение на онко заболявания и връзката им с генетичните изследвания. Снимка Авторът

Генетични изследвания, съобразени с всички световни стандарти се правят в Комплексния онкологичен център в Бургас. Разбира се не всички са безплатни, но тези които са, се назначават от лекуващия екип, когато имат важно значение за хода на онкологичното заболяване и неговото лечение. "Някои изследвания са безплатни за пациента като сме намерили начин да покрием разходите по тях или чрез спонсори, или чрез средства от здравното министерство. Тези които се заплащат и имат известно отношение за прогнозата и лечението, екипът ги препоръчва. Цената на някои е 200 лева, а на други тя може да достигне до 5 000 евро и те касаят изследването на гените", каза д-р Яна Маринчева, патолог в отделението по Клинична патология в КОЦ - Бургас по време на поредната лекция от цикъла "Онко хелп", който стартира преди няколко месеца лечебното заведение. 

Най-известния тест е за BRCA мутация на рак на гърдата, станал известен покрай Анджелина Джоли. Той дава информация за риск от други тумори, както и за това дали има риск мутацията да бъде предадена на следващото поколение. 

В момента изследването се заплаща, като е възможно след Нова година то да стане и безплатно за пациентките. Добрата новина, е че предстои индикация на нов медикамент, който за да бъде изписан на пациентки, за чието лечение е подходящ, трябва да се изследва именно тази мутация и ако лекарството бъде одобрено, изследването, което иначе струва около 1000 лева, ще бъде безплатно. В момента генетичните изследвания, които определят хормоналната зависимост на рака на гърдата също не се заплащат, както и определяне стойността на Ki67 и HER, изключително важни показатели за лечението на болестта (има някои лечебни заведения, в които, незнайно защо, това се плаща б.а.). В лабораториите оторизирани за генетични изследвания, цените за определяне на HER са около 500 лева. Платени са и геномните тестовете - мултигенни сигнатури, които стават все по-популярни. Те определят до колко е голям рискът и дали може да се избегне химиотерапията при рак на гърдата. Най-евтиният вариант е 4 000 лева. 

При рака на белия дроб има много терапевтични възможности благодарение на генетичните маркери. Безплатни и в бургаския диспансер са EGFR, T790M, ALK,PDL1 маркери, които иначе са от 500 лева нагоре. За сравнение една от големите лаборатории предлага изследване за ALK мутация на цена от 723 лева, а EGFR за 598 лева. 

При друг често срещан рак, този на дебелото черво, мутацията RAS се прави задължително за определяне на таргетна (прицелна) терапия, докато между 300 и 400 лева струва тест за МSI мутацията, препоръчителен когато заболяването е започнало рано.

Според д-р Маринчева, има клиники и то извън страната, които спекулират и предлагат скъпи тестове, които реално не са необходими. Всички тези генетични изследвания, назначени от лекар, са важни и определящи лечението на конкретния вид рак. Именно генетичните изследвания стоят в основата на модерното лечение на болестта.

"Реално някои генетични промени, мутации, се явяват мишени за определени лекарствени молекули. Като открием мишените или мутациите на клетките, които от една страна развиват тумора, но от друга са и мишени за лекарства, може да лекуваме. Това е идеята на таргетната терапия, която за разлика от химиотерапията се фокусира само върху туморните клетки без да токсикира целия организъм", обясни д-р Маринчева. По този начин се запазват здравите клетки и тъкани в организма. По същността си имунотерапията и хормоналната терапия са също такъв тип лечение. "Вече всичко е лечимо, просто не сме открили точните медикаменти", допълни още тя. А за назначаване на правилното лечение не малка роля играе и самият пациент, който заедно с лекуващия онколог сформират един екип. На същото мнение е и един от топ лекарите в КОЦ д-р Ася Консулова. "Пациентът е част от екипа и информираността му може само да е от полза. Когато хората са информирани резултатите са по-добри", посочи тя.  

Именно повишаване на информираността е основната цел и идея на лекциите от цикъла "Онко хелп" на Бургаския диспансер. Темите се предлагат от хора, а екипът обещава лекции с разясненията по тях да продължат.