Едва 30% от децата се върнаха в яслите и градините от днес. Снимка Община Бургас

Едва 30% от децата се върнаха в яслите и градините от днес. Снимка Община Бургас

Родители ще попълват декларация, че са съгласни децата им да бъдат изследвани в градините, където ходят. Изследванията ще се извършват от медицинските сестри, които работят в градините и яслите със съдействите на служители от Регионалната здравна инспекция. Това се отнася само до децата, които от днес отново посещават ясла или градина на територията на общината, научи "Черноморие".

34 детски градини и 3 самостоятелни ясли отвориха врати тази сутрин, за да приемат децата. Родителите, които желаят децата им отново да се върнат в градината ги заведоха. "При продължително отсъствие от градина на детето трябва да бъдат направени изследвания за паразите и родителят да предостави бележка, че е здраво. Заради епидемичната обстановка в момента беше решено такива изследвания да не бъдат правени предварително, а родителите да попълнят декларация за споделена отговорност, че децата им постъпват здрави", обясни пред "Черноморие" Веселина Таралова - началник отдел "ОБразование" в Община Бургас. Със заповед на кмета на община Бургас Димитър Николов тези изследвания ще бъдат направени безплатно на място в яслите и градините. От своя страна родителите ще трябва писмено да заявят съгласието си за това.

При първоначалното анкетно проучване, което бе направено сред родителите в Бургас, около 48% изразиха готовност да пуснат децата си отново на градина. Тази сутрин обаче 30% от децата са прекрачили прага на яслата или градината в общината. Очакванията са техният брой да се увеличи през следващите дни.

"Има направена организация за прием на децата. Извършена е и нужната дезинфекция на дворовете и вътре в сградите. Спазват се всички противоепидемични мерки", допълни Веселина Таралова.

При приемането в детското заведение на децата е измервана температурата и е провеждан сутрешен филтър на всички входове на детските заведения.

Градините и яслите в общината отвориха за първи път от 13-ти март. Тогава те работиха за последно. От 13-ти март с решение на Народното събрание в страната бе обявена извънредно положение, заради пандемията от COVID - 19, което продължи до 13-ти май. От 14-ти май е в сила извънредна епидемична обстановка, която е в сила до 14-ти юни. Градините и яслите в цялата страна отварят поетапно от 22-ри май до 1-ви юни със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. За бургаските заведения днес бе първият работен ден.

Градините и яслите в Бургас отвориха, тестваха 1151 служители