Събитието ще се състои в Морска гара Бургас. Снимка Лина Главинова

Събитието ще се състои в Морска гара Бургас. Снимка Лина Главинова

Възстановка на костюми от ерата на хетите ще бъде направена на 21-и юни в Бургас. Дефилето "Хетското слънце над Бургас" се организира от Генералното консулство на Република Турция в Бургас и ще се състои в залите на Морска гара. На него ще бъдат представени типични облекла и накити, носени по време на Хетското царство, информация за които е достигнала до наши дни след археологически проучвания.

Хети са древен народ, говорил индоевропейски език и създал Хетското царство.

Хетите пристигнали в Анатолия (днешна Турция) и заселили Анатолийското плато, което било един от най-важните културни центрове, развивали се върху основата на земеделието. Хетската държава обединява много племена, които говорили на различни езици. През II хил. пр. Хр., след като се оформила сравнително единна хетска народност, основен станал хетският език – най-древният индоевропейски език, за който има писмени сведения.

1650 година преди Христа е създадена хетската държава. Хетското царство поставило ръка на търговията в Анатолия и производството на желязо. Те били прочути с майсторството си при обработка на желязо, от което правели различни изделия, сечива и оръжия. Тяхното изобретение – бойната колесница. Хетските царе воювали непрекъснато със съседните народи, за да разширят границите на държавата си и да вземат пленници, които превръщали в роби.

Хетската цивилизация и култура като артефакти е експонирана в музея на анатолийските цивилизации в Анкара.