Тържествата по случай националния празник започват още на 2-и март

Тържествата по случай националния празник започват още на 2-и март

В Бургас секат монети по случай 140 години свобода. Тържествата в морския град, посветени на кръглата годишнина от освобождението на България от османско владичество, ще започнат още на 2-и март (петък). В 18.00 часа в зала "А.Г.Коджакафалията" на културен център "Морско казино" ще бъде открита изложбата "140 години свободна България". В нея с експонати от фондовете си ще участват Регионален исторически музей, Държавен архив - Бургас, Регионална библиотека "П. К. Яворов", Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".
На 3-и март от 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще бъде отслужен молебен за благоденствието на свободна България, след което тържествено ще бъде издигнат националният флаг. От 11.30 часа започват ритуалите за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на освободителя на Бургас - полковник Александър Лермонтов, паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморски парк и на руските освободители до Съдебна палата.
Oт 12.00 часа "В прослава на Свободата" на площад "Св. св. Кирил и Методий" бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на концерт-спектакъла "Ние, българите" с участието на ансамбъл "Чинари". Присъстващите ще имат възможността да получат вестник, издаден от Община Бургас по случай 140 от Освобождението и картичка с химна на Република България. Всеки ще може собственоръчно да изсече за спомен монета с българския лъв и надпис "140 години Свобода".

Община Бургас кани всички родолюбиви бургазлии да се включат и в мащабно всенародно пеене на химна на Република България, както и в празнично хоро заедно с Професионален фолкорен ансамбъл "Странджа".