По този начин ще се обхване по-голям кръг от хора. Снимката е илюстративна

По този начин ще се обхване по-голям кръг от хора. Снимката е илюстративна

Изследвания по метода на пуловете започат през следващата седмица в Бургас. Това решиха членовете на Общинския кризисен щаб на свое заседание днес. Изследването за корона вирус по този метод се прави сред по-големи групи от хора чрез вземане на секрет от носоглътката. По този начин наведнъж могат да бъдат тествани до 10 – 20 човека.

Когато се съберат няколко проби и в тях има положителен резултат, се прави ново изследване. По този начин се увеличава значително броят на изследваните и за много по-кратко време ще бъдат събрани данни за здравословното състояние на населението.

Деканът на Медицинския факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" доцент Цветан Велинов ще направи алгоритъма за броя на хората, които да бъдат включени в едно изследване по метода на пуловете. От утре започват да се правят списъци на медицински лица, полицаи, социални работници, администратори на гише. Идеята е мрежата от изследвания да се разшири възможно най-много  и с други контактни групи.

Броят на доказаните случаи на корона вирус в Бургаска област остава 26 души. 5-има са настанени в болница, а 6-има са изписани.