Част от персонала на заведения в Морската градина почистват основно и се подготвят за 1 март. Снимки Авторът

Част от персонала на заведения в Морската градина почистват основно и се подготвят за 1 март. Снимки Авторът

В Бургас собственици на заведения се стягат да отворят на 1-ви март. Те ще могат за посрещат отново клиенти след четери месечна пауза. За последно заведенията работиха на 27-ми октомври. Два дни преди Рождество Христово със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов отвориха ресторантите към хотелите с опция да обслужват само гости и да работят да 22.00 часа.

"Нямаме търпение да отворим. Не сме работили от доста време и се стягаме", признаха собственици на заведения, разположени на крайбрежната алея в Морската градина на Бургас. Те обаче не са сигурни каква ще е посещаемостта, защото мнозина се притесняват и няма да прекрачат скоро прага на ресторантите и кафенетата. Част от заетите в бранша са кандидатствали по мерките, които бяха предоставени. От последната мярка - 24 лева на ден пък са се възползвали служители в заведения. Въпреки че отварят част от местата за хранене няма да работят с пълция си капацитет. Някои са късметлии, че са успели да запазят персонала си. Други ще разчитат на собствените си сили.

А има и такива, които на този етап няма да отворят.

Според министерската заповед от 1 март, между 06:00 и 23:00 часа, се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала, гласи заповед на здравния министър.

Галерия