Проектът бе представен пред кметове и кандидати за народни представители. Снимки Авторът

Проектът бе представен пред кметове и кандидати за народни представители. Снимки Авторът

153 дка е площта, която е отредена за кампуса и сградите на новия Факултет по фармация, част от бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров". Теренът е собственост на висшето учебно заведение и се намира в близост до Медицинския факултет. в средата на имота има дървета, които проектът предвижда да бъдат съхранени. Как ще изглежда бъдещата сграда и с какво ще разполагат бъдещите студенти? Отговорите на тези въпроси дадоха архитектите от "Инфра Про консулт" ООД, фирмата, която е спечелила обществената поръчка за изработването на проекта за новия факултет. Той е на стойност 220 000 лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

"6600 студенти е капицетът на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Ние в момента имаме наполовината студенти. В Югоизточния регион за планиране има 7 висши учебни заведения, като една част са филиали, но няма фармацевтичен факултет", каза ректорът на държавния ВУЗ проф. д-р Христо Бозов. Това е и една от причините за разширяването на университета и за прилличане на нови студенти. Началото на реализацията на идеята за новия факултет започва през януари 2023 година по време, когато ректор бе проф. Магдалена Миткова. След нейното пенсиониране в средата на миналата година и избора на проф. д-р Христо Бозов за ректор, работата по проекта продължава. Тогава бургаските депутати са подкрепили усилията на ръководството и парите за разработването на идейния проект за факултета са заложени в държавния бюджет между първо и второ четене в Народното събрание.

Сега ректорът проф. Бозов и цялото академично ръководство отново потърсиха подкрепа за следващите стъпки за реализацията на идеята от бъдещите народни представители. В аулата на Медицинския факултет дойдоха народни представители от 49-то и кандидати за народни представители за 50-тия парламент, за да се запознаят със свършеното до сега и да чуят от архитектите, какво е планирано да се случи. За тяхната подкрепа ги призова и кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той изрази надежда, че както са се обединили за реализацията на идеята за детската болница в Бургас, така ще го направят и в името на разкриваването на Факултет по фармация в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

В новата сграда ще има аула с капацитет за 374 души, хранилище, партер със фоайе с амфитеатрални седалки, търговски площи - кафене, аптека и книжарница. Студентският център ще разполага с 10 работни места. Библиотеката ще е на площ от 1200 кв.м. Планирани са 23 преподавателски кабинета, две лекционни зали всяка с капацитет от 135 души, симулационен център и други.

На имота, където ще бъде факултета, ще има и ботаническа градина, в която ще се отглеждат различни билки и растения, полезни в обучението на бъдещите фармацевти.

Намеренията на ръководството на университета са Факултетът по фармация да приема по около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти. Приемът ще се осъществява с положени изпити по биология и химия.

Галерия