На протеста бяха издигнати и плакати срещу компаниите, които продължават да работят в Русия

На протеста бяха издигнати и плакати срещу компаниите, които продължават да работят в Русия

Украинци, които живеят от години в Бургас и такива, които са пристигнали след началото на войната в родината им, издигнаха на протест плакати срещу компаниите, които са избрали да останат и да продължат да работят на територията на Русия. Така на протеста в събота, който е за мир и против войната, която Русия води в Украйна, се видяха плакати с надписи срещу марки като "Метро", "Декатлон", "Нивея", както и банки, които продължават да оперират в Русия.

Над 450 компании са обявили, че се оттеглят от Русия след началото на инвазията в Украйна. Но една не малка част остават и продължават да работят. Списък с компаниите е съставен от Училището по мениджмънт в Йеил, което е част от Университета в Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът, САЩ. Там са направили списък с компаниите, които са подредени в пет категории. В първата попадат компании, които напълно прекратяват дейността си в Русия; във втората попадат тези, които временно ограничават дейността си, като запазват възможностите за завръщане; в третата са тези, които намаляват някои бизнес операции, като продължават други; в четвъртата попадат дружествата, които отлагат бъдещи планирани инвестиции / разработки / маркетинг, като същевременно продължават съществената си дейност; а в петата - компании, които се противопоставят на исканията за напускане или намаляване на дейностите си в Русия.

В петата категория попадат компании като "Метро" и "Декатлон". Веригата за хранителни стоки и стоки за бита продължава да оперира на територията на Русия с приходи от 3 млрд. долара. Веригата за спортни стоки продължава да работи с поне 50 магазина в Русия и има приходи от 300 млн. долара.

Компанията, която е собственик на козметичната марка "Нивея" има фабрики за производство и в Москва. Марката успешно се продава на руския пазар от близо 100 години.

В списъка на Училището в Йеил с компании, които продължават да работят в Русия, попадат и такива за производство на компютри и мобилни телефони, авиокомпании, компании за онлайн търговия от цял свят

Галерия