Изложбата Тутанкамон - една недовършена любовна история ще очаква посетители до края на септември в сградата на Държавна опера Бургас. Снимки Лина Главиновао

Изложбата Тутанкамон - една недовършена любовна история ще очаква посетители до края на септември в сградата на Държавна опера Бургас. Снимки Лина Главиновао

Жителите и гостите на Бургас вече могат да се докоснат до Тутанкамон. Изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история" може да бъде разгледана от днес до края на септември. Тя е подредена на двата етажа във фойаето на Държавна опера - Бургас. Оттук тя тръгва на своето пътешествие по света.

Най-нетърпеливите да разгледат изложбата дойдоха преди официално обявения час на откриване - 16.00 часа и търпеливо изчакаха със закупените от касата билети да влязат и да се потопят в магията на Тутанкамон.

Около 100 експонати, изработени от злато, слонова кост, алабастър, ливански кедър, камъни и други материали са подредени в експозицията. Репликите са точни копия на оригиналите, открити в гробницата на египетския фараон по време на разкопките от английския археолог Хауърд Картър през 1922 година.

Първата зала е "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", втората зала е "Погребалната камера", където е показано копие на мумията на Тутанкамон, открита в трите саркофага, третата зала е "Съкровищницата", където са представени богатствата, които са били поставени при погребението на фараона и последната зала е - "Позлатеният олтар" с лични вещи на фараона. В четирите зали са експонирани 100 предмета, които общо тежат 7 тона.

Изложбата се организира от египетската семейната фирма "Horus Limited", създадена от Атеф Абдел Шафи - доктор по архитектута, през 1977 година. Това е първата сертифицирана от Министерството на антиките в Египет фирма, която произвежда реплики на оригиналите. В изложбата са представени точни копия на артефактите, които могат да се видят в Египетския музей в столицата Кайро. Синът на Атеф Абдел Шафи - Мохамед Абдел Шафи от няколко седмици е в Бургас с екип от специалисти, които подреждаха изложбата.

Билети за нея се продават на място. Цени: редовен билет - 16 лева; ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 10 лева; деца до 7 години, задължително с придружител - безплатен вход.

След като разгледа експозицията, всеки посетите ще може да отнесе у дома си и сувенир от Египет. Те се продават на специално подреден щанд в предверието на Операта.

Галерия