Паркингът бе изграден през миналата година, сега ще бъде направен още един. Снимки Община Бургас

Паркингът бе изграден през миналата година, сега ще бъде направен още един. Снимки Община Бургас

100 паркоместа са обособени върху новия паркинг между блокове 39-40 в бургаския комплекс "Изгрев" през миналата година. Впоследствие жителите на този район се възползваха от възможностите, които дава Община Бургас чрез новата програма "Моят град, моят квартал, моята улица". В останалото свободно пространство между блоковете те изрично пожелаха да бъдат изградени още паркоместа. Общината е готова с проект. Той е за паркинг с още 100 места и е включен в предложения бюджет за тази година, който предстои да бъде дебатиран и гласуван в местния парламент.

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета на Общината Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени 125 заявления. 50 от тях вече са администрирани и за тях са разработени идейни схеми. 

Галерия