Един от екскурзоводите ще бъде назначен в Етнографската експозиция. Снимка Лина Главинова

Един от екскурзоводите ще бъде назначен в Етнографската експозиция. Снимка Лина Главинова

Двама нови екскурзоводи ще бъдат назначени в бургаския музей. В момента има двама екскурзоводи - единият е в Археологическата експозиция, а другият е в Природонаучната експозиция на РИМ. Новите щатни бройки са за Етнографската експозиция и за Историческата експозиция. Те ще бъдат разкрити през 2019 година. Това става възможно, след като Министерството на културата субсидира три нови щатни бройки за Регионален исторически музей.

"Много съм доволен. Трета година кандидатстваме пред Министерството за разкриване на нови бройки и от следващата година те вече ще са факт", каза пред "Черноморие" Милен Николов - директор на РИМ - Бургас. Две от бройките ще бъдат за екскурзоводи, категоричен е Николов. Те са изключително нужни, защото расте броят на посетителите на експозициите. Третата бройка ще бъде за музеен специалист. Изискване за екскурзоводите ще бъде да знаят поне два езика, като с предимство ще бъдат говорещите английски и руски език. Средствата за трите бройки са заложени в бюджета на Министерството на културата за 2019 година. Те са предназначени за заплати и осигуровки на служителите.

Музеят в Бургас, както и останалите музеи в страната, се издържат със средства от Министерството на културата. Допълнителна субсидия за дейност се осигурява и чрез бюджета на Община Бургас.