Срокът за дистанционно обучение за среден и горен курс се удължава до края на месеца. Снимка Архив Черноморие-бг

Срокът за дистанционно обучение за среден и горен курс се удължава до края на месеца. Снимка Архив Черноморие-бг

Учениците от VI-ти до XII-ти клас в учебните заведения на територията на област Бургас ще продължат да учат дистанционно до 30-ти ноември включително. Това решиха на свое заседание членовете на Областния кризисен щаб в Бургас. Това стана след анализ на данните за заболеваемост и като взе предвид мнението на здравните и образователни експерти. ¼ от болните в Бургаско или 1060 души са от системата на образованието, в това число учители и ученици. Три са и смъртните случаи на учители от областта. Област Бургас е подготвена технически за провеждане и продължаване на онлайн обучение и днешното решение на щаба няма да се отрази на образователния процес.

По данни на здравните експерти мерките въведени в област Бургас, в това число дистанционната форма на обучение на учениците от VI-ти до XII-ти клас, са довели до задържане нивата на заболеваемост, но на този етап спад не се отчита.

Извън това решение остават учениците от I-ви до V-ти клас включително. За тази възрастова група се запазва възможността директорите по места да решават как ще учат, на база на конкретната ситуация в училището. Този подход цели да запази възможността на родителите да работят, защото по закон децата до V-ти клас не могат да остават сами вкъщи без придружител.

За засилен контрол над всички школи и НПО, които продължават присъствено да провеждат занимания с ученици и деца, се обединиха от щаба. Проверките ще започнат веднага със съдействието на полицията, заради зачестили сигнали за нарушения.