След завършването си учениците имат професия, която могат да практикуват. Снимка Архив Черноморие-БГ

След завършването си учениците имат професия, която могат да практикуват. Снимка Архив Черноморие-БГ

В бургаското СУ "Петко Росен" приемат ученици след завършен VII клас за учебната 2018/2019 година по специалността "Организация и технология на фризьорските услуги" с изучаване на английски език. Кандидатстването става след положени изпити по български език и математика. Оценката за приемане се образува по следния начин - удвояване на точките от изпита по български език и литература, удвояване на точките от изпита по математика, точките от оценката по изобразително изсуство и точките от оценката по география и икономика от свидетелството за завършен седми клас. Тази година за първи път оценките от изпитите и тези от дипломата се преобразуват в точки и кандидатстването става само чрез тях. Максималният бал е 500 точки. "Отличен 6" е 50 точки, "Много добър 5" е 39 точки, "Добър 4" е 26 точки и "Среден 3" е 15 точки.

Подаването на документи започва от 20-и юни и ще продължи до 26-и юни. Това става чрез попълване на заявления в училището, което седмокласникът завършва.

Учениците, които изберат да кандидатстват в СУ "Петко Росен" след завършването на средното си образование придобиват трета степен на професионална квалификация по професията фризьор.