Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват. Снимка Архив Черноморие-бг

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват. Снимка Архив Черноморие-бг

Училищният кръг на Деветото национално състезание по правопис на английски език "Spelling Bee" ще се проведе на 28-ми февруари, четвъртък, в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - Бургас от 09:30 часа в стая №25.

Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 22 февруари до 1 март 2019 г. в 297 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 6500 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 23 и 24 март 2019 г. в 8 града в страната. Най-добрите 30 ученици ще участват в националния финал на 21 април в София, където ще се определи "Spelling Bee" шампионът на България.

"Spelling Bee" е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е Бянка Месова от СУРИЧЕ "Д-р Петър Берон" - Перник.

Тази година състезанията се провеждат под наслов "BEE Better Together". Ние вярваме, че изграждането на умения и навици за работа в екип и взаимопомощ са изключително важни за личностното развитие на младите хора и тяхната успешна реализация в обществото. Всички училища-участници могат да се включат в конкурсa, като споделят как подготовката и участието в състезанието стимулират екипната работа и създават отношения на разбирателство, приятелство и взаимопомощ.

Състезанието се организира от фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС". То се осъществява в партньорство с фондация "Америка за България", Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.