В музей в Царево е подредена изложба на РИМ - Бургас. Снимки Община Царево

В музей в Царево е подредена изложба на РИМ - Бургас. Снимки Община Царево

Денят на Тракия и паметта на загиналите в Балканските войни беше отбелезан в Царево с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Кондолов на централния площад в града.
Празничната програма продължи с откриване на гостуваща тематична изложба на РИМ - Бургас "Българските бежанци в нашата памет". В изложбата са събрани костюми от Източна и Западна Тракия и Мала Азия. Те разкриват историята и трудния живот на българи и българки, носещи клеймото "бежанец" и останали в земите на Бургаско.
В информационни табла е събрана историята на бежанските вълни в Бургаско и тяхната роля за формирането на етническия състав на населението по тези места.
В обръщението си към присъстващите кметът на Община Царево – инж. Георги Лапчев изрази почит и признателност към загиналите в Одринската епопея. "Длъжни сме да знаем и да помним кошмарните времена, в които нашите предци – бежанците от Източна Тракия, са оцелявали. Длъжни сме да съхраняваме историята и да не повтаряме нейните грешки. Не случайно казваме, че днешният ден е повод за гордост, защото само преди 106 г. Одринската крепост е считана за непревземаема, а е факт, че българската армия не просто я е превзела, а българите са спасили своите братя и сестри с непоклатима увереност и победоносен марш. Честит празник!", каза кметът Лапчев.
Програмата продължи с на централния площад с концерт на ФА "Царево" с творчески ръководител Христо Йорданов. 

Галерия