Караваната на Петър Цветанов е с бели чадъри, но заведението в съседно е в нарушение на Наредбата. Снимки Лина Главинова

Караваната на Петър Цветанов е с бели чадъри, но заведението в съседно е в нарушение на Наредбата. Снимки Лина Главинова

В центъра на Бургас масово ползват старите рекламни чадъри, въпреки че от днес (1-и юни) влезе в сила Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас, установи проверка на "Черноморие". Тя бе приета на сесия на Общинския съвет на 24-и април и касае цветовете на чадърите и тентите на заведенията в централна градска част.

По-голямата част от заведенията на централните улици "Александровска" и "Алеко Богориди" са със старите чадъри, на които се четат логата на напитките, които предлагат. Малцита са тези, които вече са поръчали и монтирали чадъри и тенти, съгласно новата Наредба. А има и такива, които са оставили масите си на слънце, докато им изработят новите чадъри.

Според Наредбата, чадърите и тентите трябва да бъдат в един цвят. В частта за чадърите и тентите тя е следната:

1. За територията на улица "Алеко Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето само на чадъри в цветовата гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

2. За територията на улица "Алеко Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето на слънцезащитни тенти-конзолни, окачени на фасадите на сгради, въз основа на съгласие на собствениците в тях, в цветова гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

3. За територията на Приморски парк и Парк Езеро върху зоните определени за поставяне на маси за открито сервиране се допуска поставянето само на чадъри и сенници в цветова гама бяло до светло зелено, без рекламни надписи.

4. При поставяне на преместваеми обекти - кампанийни и сезонни, за територията на Централна градска част, Приморски парк и парк "Езеро", в случай на поставяне на слънцезащитни чадъри и сенници важат съответните правила по т.1, т.2 и т.3 от настоящия раздел.

Едно от най-посещаваните заведения в горната част на "Алеко Богориди" все още е със старите рекламни чадъри. "Знаем за промените. Поръчали са нови чадъри, но докато ги доставят ще ползваме тези", коментираха от персонала на бистрото.

"Хубаво е да има регулация, но не ни дадоха достатъчно време. Трябваше много набързо да поръчваме чадъри и тенти. А това, освен нерви, изисква и допълнително средства", коментира Петър Цветанов собственик на каравана на "Алеко Богориди". Мъжът е дал 150 лева за плата на чадъра, който е в бяло. Негов приятел му го е изработил и затова му е взел за услугата символична сума. Тентата в същия цвят му е струвала също 150 лева.

На метри по-надолу друго зеведение вече е сменило старите чадъри с тента в цвят охра. "Това ми прилича на връщане на комунизма. Никъде по морските градове по света няма такова нещо. Като няма рекламни надписи как хората да разберат, че е заведение, а не е аптека например", гневи се управител на кафене.

В кафене също на "Алеко Богориди" пък са решили да заличат върху белите чадъри само надписа на кафето, което предлагат, но ще оставят надписа"espresso italiano". "Казаха ни, че така може. То не е име на кафе, просто си упоменава напитката", коментира управителката на заведението.

Съветниците приеха промените в Наредбата и по всяка вероятност за изпълнението й ще следят общинските полицаи. Днес все още проверки как и дали се спазва тя нямаше.

Галерия