За втори път в Чехия бе въведено извънредно положение. Маската стана задължителна за носене. Снимка Радостина Михайлова

За втори път в Чехия бе въведено извънредно положение. Маската стана задължителна за носене. Снимка Радостина Михайлова

В Чехия затвориха училища и ресторанти В страната за втори път тази година обявиха извънредно положение, заради втората вълна от заразени с COVID-19. Повече от 38 милиона са заразените с коронавирус по света. Малко над милион са загубили битката със заразата, а повече от 28 милиона са излекувани. С настъпването на есенно-зимния период и нарастналите случаи, редица държави обявиха, че очакват втора вълна на зараза или тя вече е настъпила и отново затегнаха мерките.

Над 129 747 са регистрираните случаи на COVID-19 в Република Чехия от началото на пандемията до днес, като активните са 68 740. До този момент битката с вируса са загубили  106 души, което прави смъртност от 103 на 1 млн. население (жителите на страната са 10 714 700 души б.а.). За сравнение в Кралство Белгия смъртността е 880 души на 1 млн. население (жителите на страната са 11 604 089 души б.а.).

Според здравните власти в Чехия, пикът на новозаразени е бил на 9-ти октомври, когато новите положителни случаи са били 8 617 за денонощие. Мерките се затягат и от началото на тази седмица маските станаха задължителни във всички затворени пространства, а от сряда (14-ти октомври б.а.) затвориха училища и ресторанти.

Вече 31 седмици от началото на пандемията с COVID-19 в цял свят репортери на "Черноморие" Ви информират как останалия свят се справя с нея посредством разказите на бургазлии, които живеят на различните места.

Бургазлийката Радостина Михайлова, която от години живее в Прага, сподели, че в момента се въвежда умна карантина. "Въпреки че се говореше, че ще затварят училища, не вярвахме много. Първоначалната идея беше половината деца от класа да ходят, а другата да са вкъщи. В крайна сметка от сряда решиха и затвориха всички училища. Иначе прави впечатление, че хората не са така шашнати от вируса, както бяха на пролет. Според мен причината е и че много вече го преболедуваха. Вече знаем за една учителка, една майка от детската площадка, няколко познати на мъжа ми също са заразени. Всички са добре, някои го прекараха за 14 дни, а други за 2. Ние дори чакаме да го минем тоя вирус, като само се надявам да е по-леко и бързо", разказа Михайлова.

Според новите мерки, реално от 12-ти октомври занятията в университетите са преустановени. Заради завишения брой новозаразени от края на миналата седмица правителството започна да затяга мерките като първоначално ограничи спортните, културните и социални събития, както и дейността на публичните власти. Премиерът Андрей Бабиш предложи и парични надбавки за родители, които трябва да останат вкъщи, поради затваряне на училище или заради карантина на детето му.

Маската в Чехия става задължителна, макар че според бургазлийката и сега се среща по някой пътник в метрото, който да е без лично предпазно средство. Според Радостина това не е голям проблем и рядко се правят забележки.

"Достъпът до болниците в момента е силно ограничен. Един познат от два месеца се опитва да отиде на преглед за белите дробове, а личната лекарка му пише имейли и го "лекува" от вкъщи", разказа още бургазлийката.

По време на новото извънредно положение в страната са забранени спорта на закрито, всички уелнес услуги, посещението на зоопаркове, както и посещенията на детските парти центрове. Ресторантите и баровете първоначално трябваше да работят само до 20.00 часа, но в последствие бе решено да затворят напълно.

Подобно на Франция и в Чешката република стартира система, която маркира отделните области според степента на зараза с COVID-19. Системата, която стана известна сред чехите като светофар, маркира с бяло, зелено, жълто и червено местата, където има заразени. Бяло означава нулев или незначителен риск, следва зелено, жълто и червено, което означава покачване или трайно предаване на заразата.