Филмът ще бъде показан на 12-ти октомври пред ученици

Филмът ще бъде показан на 12-ти октомври пред ученици

Град Черноморец се включва в инициативата "Холокостът - приносът на България в спасяването на евреите". На 12-ти октомври, петък, от 12.00 часа в народно читалище "Димо Николов - 1908" ще се проведе събитие, посветено на спасяването на българските евреи. То е част от националната кампания "Холокостът - приносът на България в спасяването на евреите", която се реализира в партньорство на Областна управа - Бургас, Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", кметство Черноморец и НЧ "Димо Николов - 1908".

Поканени на историческата беседа и представянето на филма "Да помним" са ученици от СУ "Христо Ботев" и жители на град Черноморец.

Трагичните събития и благородството на българския народ в един от най-тъмните години от човешката история ще бъдат показани във филма "Да помним" с автор Алберта Алкалай.

"Да помним" е 30-минутен филмов разказ за бургаските евреи и тяхната изпълнена с превратности съдба. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси. Филмът изважда от забрава множество достойни личности, които с  действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали депортацията му през 1943 г.

Авторът на филма Алберта Алкалай, която е и председател на Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" ще разкаже историята на филма и ще запознае присъстващите с реални исторически факти, свързани със съдбата на евреите и спасяването им в България.