Мерките в Дания постепенно се разхлабват. Снимки Христина Георгиева

Мерките в Дания постепенно се разхлабват. Снимки Христина Георгиева

2 834 697 са регистрираните случаи на корона вирус от началото на пандемията до днес. Оздравелите вече са 808 024. В Европа Италия продължава да води черната класация с най-много смъртни случаи – 25 969, следвана от Испания с 22 524 починали с установен COVID - 19. Въпреки това в много държави мерките за социална дистанция и изолация отпадат.

Вече седма седмица от началото на епидемията репортерите на "Черноморие" не спират да ви информират как останалия свят се бори с болестта чрез разказите на бургазлии, които живеят на различни континенти.

Дания не се споменава често в информационните емисии. Там към днешна дата 8 210 регистрирани случаи, като активните случаи са 2 281. 5 526 са оздравелите, а 403 са починалите от вируса. Тествани са 125 329 души като това прави 21 638 на 1 млн. население.

На фона на тази статистика правителството отслаби мерките като основната причина за това е, че здравната система на Дания може да издържи на натоварването.72-ма пациенти са на респираторно дишане, а в лечебните заведения е има 1 000 респираторни апарата. Това е и причината в страната поетапно да отпадат някои от мерките, въведени във връзка с пандемията от COVID – 19.

Христина Георгиева, която от години живее в Копенхаген разказа, че детските градини са отворени, както и училищата за ученици до 5-ти клас. "Положителното развитие на ситуацията подтикна правителството да отвори и фризьорските салони, студиата за татуировки, физиотерапевтите и масажистите вече работят и др. Това звучи нелепо за много хора имайки предвид строгите мерки, под които бяхме подложени през последния месец, но обещават да бъдат предприети специални мерки за сигурност и хигиена, както и да се спазва дистанция. В детските градини няма да има повече от 10 деца и те са разделени на групички. Така по-лесно би се проследило кой с кого е бил в контакт в случай на зараза. Решението за отварянето на страната се дължи и на факта, че има капацитет за приемане при нужда на повече заразени в болниците и смятат, че биха запазили положението под контрол, ако или като броят на болните се увеличи", посочи бургазлийката.

"Заедно, но от разстояние", за това апелира премиерката на Дания Мете Фредериксен. 

Напоследък в социалните мрежи се появиха множество клипове и информации за препълнени с хора паркове от много точки на Европа. Копенхаген не прави изключение, въпреки че има и много хора, които си стоят по домовете. "Датчаните имат късмета, че не беше забранено напълно излизането навън и в момента парковете гъмжат от хора. Много от хората спазват дистанция, но има и такива, които забравят да се отдръпнат, когато се разминават или да стоят на разстояние. Датчаните имат добра спортна култура и след като бяха затворени фитнес центровете, хората излязоха навън. В последствие се забрани бягането в един от по централните паркове, а в друг въведоха еднопосочни алеи, за да улеснят дистанцирането. Вечерно време пък парковете се превръщат в парти зона, пълни са с тийнейджъри, които слушат музика и се забавляват. Наскоро попаднах на такава гледка, но не алармирах полицията, тъй като не са забранени пикниците или седенето на пейки, а и се спазваха ограниченията от 10 души, но не и разстояние от минимум 1-2 метра", разказва Христина. Тя допълни, че още седмица след въвеждането на по-строгите ограничителни мерки кафенета, ресторанти, банки и молове са били затворени, отворени останали магазините за строителни артикули, както и такива за техника. В някои се допускат ограничен брой хора, за да няма струпвания. Опашките са извън магазините, но хората стоят на дистанция. Маските и ръкавиците в Дания не са задължителни, но в повечето магазини имат дезинфектанти за ръце на входа и служителите следят дали хората ги използват.

Строгите ограничителни мерки бяха въведени на 11-ти март като всички детски градини, училища и държавни дейности бяха затворени или се извършват от дома. Служителите в частните фирми бяха призовани, ако могат да работят от вкъщи и да практикуват социално дистанциране. Първоначално бяха забранени събирания с над 100 души, а седмица след това числото беше намалено на 10. Всички бизнеси, при които се предполага близък контакт с клиента бяха затворени.

Затворени остават и държавните граници на Дания до 10-ти май, като периода може да бъде удължен в зависимост от заболеваемостта. "Да видиш самолет да прелита в небето е рядкост. Промени в ситуацията и решенията на правителството има постоянно. Следи се изкъсо развитието на болестта и броят на заразените, на оздравелите и на тези в тежко състояния, за да се вземат подобаващи мерки. Има най-различни реакции на въведените мерки и степента на предпазливост. Стигна се и до там да се откраднат големи количества маски и дезинфектант за ръце от болниците", посочи още Христина. По думите й от към икономическа гледна точка нещата се развиват както при повечето държави, има съкратени, но и подкрепа за местните бизнеси като ресторанти, които работят само за разнос на храна. Има и изключения от негативната тенция. Пример за това е датска фирма за бои, която реализира рекордни продажби миналата седмица.

"Датската хазна не е празна и компаниите, които имат затруднения имат възможност да кандидатстват за финансова помощ за три месеца, в които служителите няма да работят. В тези три месеца фирмите нямат право да уволняват никой, а от 70 до 90% от заплатите ще бъдат изплатени от държавата. Някои компании, като тази, в която работя намалиха работното време и заплатите. Дори наблюдавам, че някои от бизнесите започват да връщат служителите по офисите, но на смени от по-малки групи", каза още бургазлийката.

И в Копенхаген, подобно на много други градове, културният живот вече се измести в интернет. Един от примерите за това е международният фестивал за документално кино, за който започнаха продажбата на билети за онлайн стрийминг. Реално всички концерти и фестивали са или отложени за догодина или за зимния сезон. Забранени са по-големи събирания на хора до края на август, поне засега. 

Галерия