Появата на метала естествено има свое отражение и върху културата – върху посудата от енеолита се появява графитената украса, имитация на металната лъскавина. Това придава особена изящност на съдовете., обясни Дора Тодорова. Снимки Авторът

Появата на метала естествено има свое отражение и върху културата – върху посудата от енеолита се появява графитената украса, имитация на металната лъскавина. Това придава особена изящност на съдовете., обясни Дора Тодорова. Снимки Авторът

Зараждането на занаятите и превръщането им от домашни в производствени е представено в изложбата "Козарева могила - раждането на занаятите", която е подредена в Националния археологически резерват "Деултум". Тя бе официално открита вечерта на 13-ти май в Нощта на музеите и ще гостува до края на годината.

От НАР "Деултум" правят своеобразен реверанс към откритията от Козарева могила, която се проучва вече 30 години. Първите теренни обходи там са направени през 1989-1990 година. Ръководител на разкопките там е доц. Петя Георгиева.

Козарева могила се намира край Каблешково. Тя е селищна могила, сгушена в местността, наблизо има вода и глина - все необходими предпоставки за развитието на грънчарството. Затова и в изложбата са представени 60 керамични съда, фрагменти на човешки фигури,модели на предмети от бита открити при разкопките на Козарева могила през годините. "Имало е две керамични пещи в могилата. В едната е станал пожар, който е бил последен за селището. А намерените там съдове свидетелстват, че се е работило за тогавашния пазар. Става въпрос за V век преди Христа", коментира Красимира Костова - директор на Ообщински исторически музей в Средец.

"В региона на НАР "Деултум", при обходи за изготвяне на Археологическата карта на България, са констатирани множество материали от праисторически времена, но тези епохи не са проучени. Местонахождението на Козарева могила от физико-географска гледна точка е в района на Тракия, но и района на Черноморието, където, още от дълбока древност минава черноморския път за търговски обмен на ценни суровини – злато, мед, карнеол, кремък. Това дава своето отражение в културното развитие на населението тук, а посредством представянето на икономическото развитие през енеолита, стопанските промени, започнали след Неолитната революция", обясни Дора Тодорова - уредник в НАР "Деултум".

Акцентът на изложбата е върху керамиката, която е най-ранният усвоен материал. Керамиката, която по думите на известната криминална писателка Агата Кристи "… е написан романът на човечеството". Грънчарството се появява още в неолита (VIII – V хил. преди Христа) - епохата, в която започва развитието на земеделието и скотовъдството. Хората от всяко селище и всяко домакинство сами са си произвеждали съдовете в продължение на хилядолетия.

Галерия