Консервацията има за цел да съхрани откритите зидове и стени, обясни Красимира Костова. Снимки Авторът

Консервацията има за цел да съхрани откритите зидове и стени, обясни Красимира Костова. Снимки Авторът

В Деултум правят консервация по римски образец. За да бъдат съхранени за поколенията откритите зидове, стени, арки те трябва да бъдат консервирани. "Използваме хоросан, цимент, пластификатори, контактни материали и следваме античния градеж. Правим го така, както са го изграждали преди векове", разказа пред "Черноморие" Красимира Костова – директор на Национален археологически резерват "Деултум" в Дебелт и част от екипа, който вече 17 години проучва римската колония. Преди нея това археологическо лято тук проучваха отделни терени доц. д-р Людмил Вагалински и доц. д-р Христо Прешленов. Всеки един от тримата археолози направи своето откритие тази година.

Заради пандемията от COVID-19 археологическият сезон на Деултум тази година започна по-късно и продължава до 16-ти октомври. Въпреки това и тази година от Министерството на културата отпуснаха средства за разкопките и проучванията. И за пореден път римската колония се отблагодари на учените.

Доц. Вакалински откри стълба, изградена в крепостната стена, която по всяка вероятност се е използвала като укрепителна. Стълбата е запазена в автентичния си вид и показва майсторството на строителите от миналото. Тя е датирана от периода III-IV век.

Колони от езически храм пък откри доц. Прешленов. Те са се намирали в основата на сакралната зона на колонията – храма. Предполага се, че колоните са били с височина 13,5 метра, а храмът е от II век след Христа.

А първите дни от работата на терен на Красимира Костова и нейния екип им донесе и неочаквана изненада – златна обеца, за което "Черноморие" вече писа. Интересното в случая е необичайното място, където е открита тя – в зида на римската баня. Първоначално тук са били римските терми. През 269 е станало готското нашествие и те са били разрушени. Термите се възстановяват, за да станат изравнени отново със земята по време на земетресението през 358 къща. Мястото е претърпяло нашествия, земетресения, опожарявания в продължение на 900 години. Затова не е чудно, че на място, където са били терми, а през следващите години то се е превърнало в друго обитаемо място, е намерена и златната обеца.

Откриха златна обеца от II век в термите на Деултум

За археолозите обаче по-ценни са другите открития, които дават възможност да се научи повече за хората, които са обитавали дадена територия в случая римския град Деултум. Затова и консервацията на намерените вече части от градежа е много важна. За жалост за нея парите недостигат и затова се прави на етапи през годините. "Опитваме се да заделяме по 3 500 лева за консервация, но тези средства не могат да покрият консервация на всичко открито", обясни Красимира Костова.

Затова тази година е направена консервация на арка и на част от стена. Буквално на метри от мястото, което се консервира може да се види как е направена консервацията на калдариума. Под него са минавали въздуховодите, по които е вървял топлия въздух и така са се затопляли помещенията.

Макар и да са малки стъпките, които се правят през годините, те са сигурен показател, че археолозите работят в правилна посока и откритото от тях ще остане за идните поколения.

Галерия