НАР Деултум за пореден път е част от Нощта на музеите. Снимка Архив Черноморие-бг

НАР Деултум за пореден път е част от Нощта на музеите. Снимка Архив Черноморие-бг

В Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" ще празнуват в Нощта на музеите с игрите от древността до днес. Традиционна европейската инициатива се провежда на 18-ти май. Темата, която Общински исторически музея в Средец избра, за да отбележи събитието в НАР "Деултум" е: "Да узнаем, докато играем".

"Играта е "първична човешка функция". Чрез нея децата получават първите познания, подготвят се за живота в обществото, изграждат социални контакти, усвояват потребни умения. Играчката, от своя страна, е първото нещо, което разкрива пред децата многообразието на околния свят и съществува, откакто има хора по земята", обясни директорът на музея Красимира Костова.

Чрез представянето на игрите и играчките от древността до наши дни, екипът на ОИМ - Средец предлага също така един по-забавен начин за усвояване на историческото познание, провокира у най-младите посетители интерес към музея, миналото и знанието, към културата.

Музейният комплекс - НАР "Деултум" очаква посетителите тази събота с много познавателни занимания и игри, изложби и съвременни спектакли. В Нощта на музеите минало и настояще се срещат по много убедителен начин – игрите.

Откриването е планирано за 17.00 часа на 18-ти май, когато ще бъдат представени игри, преминали през епохите, за да достигнат до наши дни:

- Шахът като вдъхновение – пластична композиция на художникът Цветан Стоянов, докторант в НХА – София;

- КУП – игра с дървени елементи, включваща правила от различни древни игри;

- "Археолози срещу иманяри" - настолна игра, разработена от трима археолози, отправяща едно горещо пожелание за правилно отношение към културното ни наследство;

В 19.30 часа ще бъде открита "Играчките от древността" - археологическа изложба с експонати от фондовете на Общински културен институт "Музеен комплекс" - Созопол, музей "Старинен Несебър", Общински исторически музей - Средец.

В 19.30 часа ще бъдат представени и "Старите дървени кукли" - на Държавен куклен театър – Бургас, носител на награда "Икар 2019 г.". Те ще покажат куклите от две отминали представления, играни през 80-те години на ХХ в.: "Златната рибка" и "Лизистрат". А от 20.00 часа е представлението на постановката на Кукления театър - "Тумба - лумба". Той ще се играе в Лапидариума на музейния комплекс.