Вкусна храна и греяно вино, което сгрява в студените вечери привличат посетителите на коледните базари. Снимки Авторът

Вкусна храна и греяно вино, което сгрява в студените вечери привличат посетителите на коледните базари. Снимки Авторът

Във Федерална Република Германия, в Кралство Белгия и в Кралство Норвегия без коледни базари тази година. Причината е пандемията от COVID-19. Властите и в трите европейски страни взеха трудното решение коледните базари да не отварят тази година, за да се избегне струпването на хора. В края на годината коледните базари се превръщат в любимо място на местните и на туристите. В края на дългия работен ден всеки иска да разпусне с чаша греяно вино, известно още като Glühwein. Чужденци в тези страни тази година почти няма, заради ограниченията за пътувания. А местните прекарват повечето време у дома, където работят и спазват въведените противоепидемични мерки, които са доста рестриктивни. Целта е да се ограничи максимално събирането на едно място на много хора. Затова там не работят и заведенията, и ресторантите. Затворени остават и коледните базари.

Немските коледни базари са един от най-старите в Европа. Те съществуват още от XIV век. Възникват като открит пазар, на който производителите предлагат продукцията си на импровизирани щандове. Постепенно базарите започват да придобиват свой облик. Такива се появяват на площада във всеки район на по-големите немски градове. Но същината на старите базари е запазена и днес. На коледните къщички, които са в един стил, в Германия могат да се открият ръчно изработени свещи, играчки за елха, плетива, дантелени покривки и карета, много и различни сладки изкушения – карамелизирани ябълки, захарни пръчици и петлета, ръчно изработени шоколадови бонбони. Сред атракциите безспорно са дървените коледни играчки и декорации за дома, без които нито един дом в Германия не може по това време на годината.

Едно от нещата, които привличат всички е възможността, освен да пият греяно вино, и да опитат от традиционната немска кухня. Всеки може да опита вурстчета, свинско с кисело зеле, традиционен хляб и изделия от тесто.

Акцент на всеки коледен базар е мястото за най-малките. Семействата с деца са сред най-желаните на тези места. Там задължително има въртележки, виенско колело, яздене на пони, театър за най-малките. На местата, които позволяват това, има и ледени пързалки. Такава неизменно присъства на коледния базар до фонтана на Нептун, близо до старото кметство в източната част на Берлин.

За да привличат повече посетители, организаторите на базарите канят и артисти, и музиканти, които изнасят спектакъл или концерт на сцена, разположена в сърцето на Weihnachtsmarkt. Такава е философията на базара на Gendarmenmarkt в Берлин. Там мъже, облечени в ливреи като от Средновековието, ще ви посрещнат на входа и ще ви скъсат предварително закупения билет. Той е на символична цена, но е гаранция за качеството на производителите и продукцията, която се продава там.

За първи път, след войната, в Германия коледните базари не отвориха и на площадите в градовете няма да се чува смях, детска глъч, да се вдигат наздравици и да се носи аромат на вурстчета през декември.

Галерия