Паркът, в който иначе се събират много българи, в момента е празен и пуст. Снимки Даниела Желева

Паркът, в който иначе се събират много българи, в момента е празен и пуст. Снимки Даниела Желева

2 657 982 милиона жители на планетата са заразени с COVID - 19, 729 968 са излекуваните. САЩ продължават да са на първо място по брой случаи, следвани от Испания и Италия. И докато в някои държави на стария континент ограничителните мерки се разхлабват, то на остров Кипър продължава да е в сила пълната забрана за излизане, която е въведена на 13-ти март. Болните там са 790 като 20% от тях са в град Пафос. Той се намира Югозападната част на острова, известен още като родното място на Афродита. Пафос е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Там живее бургазлийката Даниела Желева, която разказва каква е ситуацията на острова. Тя сподели, че за да повдигне духа на нацията кипърският президент чете книгата "Малкият принц" в социалните мрежи.  

Седма седмица репортерите на "Черноморие" ви предлагат разказите на бургазлии от различни точки на света как там се справят със заразата от коронавирус.

"Животът е замрял, улиците са пусти и тихи, няма жива душа. Църквите са затворени за миряни. Стоим си вкъщи и спазваме ограниченията, което е доста трудно особено ако живееш в апартамент.  Позволено е излизането  само на един член от семейството за денонощие. Преди това обаче трябва да пусне смс с един от деветте кода, които  отговарят за съответния повод за излизане - до хранителен магазин, аптека или доктор, до банка или до работно място спорт, разходка на домашен любимец и др. Ако излезеш и не пуснеш смс се налага глоба от 300 евро", разказа Даниела.

"Вече има много хора, които са глобени и от началото не спазваха изискванията. Преди нещата се взимаха на шега, но сега положението е много сериозно. Сред заразените най-вероятно е и нашия хазяин, управителят на местната окръжна болница. Има много хора, които снимат и после пращат снимката на полицията, която установяват как си излязал навън", допълва бургазлийката.

Тя има две деца - момче на 5 години и момиче на 13 години. В Кипър, подобно на България също има онлайн обучение, но се различава от това у нас. "Тук преди да го въведат това обучение правиха анкети дали имаме интернет и компютър. На ден децата имат само по два предмета и приключват много бързо. Дъщеря ми поддържа връзка със свои връстници от Бургас, от които знаем, че там не е така. Тук учителите дават домашни и повечето е преговор", допълни още Даниела.

Подобно на Бургас, Пафос е туристически град, чието население е наполовина на това в Бургас, но през сезона се увеличава многократно, заради хилядите туристи дошли да видят скалата на Афродита или баните на древногръцката богиня. В момента хотелите и ресторантите са затворени, а за да не фалира бизнеса държавата предприе редица мерки.

"Държавата поема 60% обезщетение на първите 1000 евро, на които се осигурява служителя и 40% на останалата част, ако надхвърля 1000 евро. Наемите са замразени, но не и опростени, до края на май месец. Кредитите, които са теглили представителите на малкия и средния бизнес също са замразени до края на годината", посочи още бургазлийката. Тя искрено се надява в Кипър да не се случи италианския сценарий, където смъртните случаи надхвърлят 25 000 души.

"В Кипър няма толкова болници, съответно и легла, където да се настаняват тези хора. Искрено се надявам да нямаме толкова много заболели. Ние сме много гъсто населени и ако не се спазват ограниченията заразата лесно би се разпространила", посочи още Даниела.

Галерия