Пръскането ще става от въздуха през деня. Снимка Архив

Пръскането ще става от въздуха през деня. Снимка Архив

В Карнобат започват да пръскат над града с широкоспектърен препарат HMI® UNI S. Препаратът е на основата на бензалкониев хлорид и е доказано безопасен за хора, растения, насекоми и животни.

Целта на акцията е да бъдат дезинфекцирани всички точки от територията на град Карнобат – дворни пространства, тесни улици и особено места, където не е възможно да се достигне с техника.

Пръскането ще продължи през целия ден. Акцията със самолета стана възможна с помощта на Сдружението на зърнопроизводителите в Карнобат, представлявано от Теодор Иванов.

От сдружението са предложили финансова подкрепа за мерките, които Общината използва на местно ниво в борбата срещу разпространението на корона вируса - COVID - 19.

Зърнопроизводителите са подкрепили изцяло предложението на кмета Георги Димитров дарената сума да бъде използвана за заплащане на летателните часове на самолета, а техният член Здравко Сивов е осигурил самолет и пилот.

Необходимото количество от препарата за дезинфекция пък е пристигнало в Карнобат в отговор на молбата на кмета към колегата му от Велико Търново Даниел Панов за съдействие. Препаратът HMI® UNI S се произвежда именно в старопрестолния град и заради засиленото търсене доставките му са почти невъзможни в момента. Въпреки това доставката е била извършена изключително бързо.

Кметът на Карнобат призова своите съграждани във връзка с предстоящата дезинфекция от въздуха да сведат до минимум излизанията от домовете си и им поднесе извиненията си заради неудобството.

Първият случай с пациент с корона вирус в област Бургас е от Карнобат - жена на 39 години, която е работила като готвач в заведение в Банско. Хората, с които е контактувала са поставени под 14 дневна карантина. Жената се лекува в Инфекциозното отделение на болницата. Състоянието й е стабилно.