Филмът е носител на няколко престижни отличия

Филмът е носител на няколко престижни отличия

Участниците в кино класа на режисьорката Надежда Косева ще снимат откъси от филма й "Ирина", с който ще бъде закрито XVII-то издание на "София филм фест на брега". Бургаското издание на кино форумът започва на 14-ти март с прожекция на филма "Живи комини" на режисьора Радослав Спасов, която е планирана за 19.00 часа в Общинско кино "АБ" в драматичен театър "Адриана Будевска". Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест", с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

За първи път в историята на "София филм фест на брега" се провежда кино клас. В него участват 20 души на възраст от 16 до 60 години. Те са разпределени на екипи от сценаристи, режисьори, оператори, актьори. Всеки екип трябва да заснеме сцена от филма на Надежда Косева - "Ирина". Снимките ще бъдат направени на 18-ти и 19-ти март, а заснетите кадри ще бъдат показани преди прожекцията на "Ирина", която е на 22-ри март от 19.00 часа.

"Ирина" е отличен с престижни награди от няколко фестивала. Филмът е носител на "Златна роза" в категория "Най-добър дебют" и "Най-добра актриса", носител на "Котбус" в същите две категории. Получава "Златна сова" на фестивала в Тирана за най-добър филм и други.

Филмът на Надежда Косева е част от програмата на "София филм фест на брега". Тя включва общо 20 филма. Традиционно на фестивала ще бъдат връчени две статуетки "Сребриста чайка". Едната ще бъде присъдена от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. Втората статуетка ще отиде при режисьора на филма, който е получил най-висока оценка според гласовете на зрителите. Те имат право да гласуват по шестобалната система след края на всяка прожекция. Ще бъдат връчени и наградите на Областна управа и на "Зонта" - Бургас.