В Крайморие искат нови автобуси Поводът е общественото обсъждане на проектобюджета на общината за 2011 година. Те се срещнаха с зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, с директора на ТД "Приморие" Стефан Дубаров и общински съветници.

 

Зам.-кметът Йорданка Ананиева запозна подробно присъстващите с основните рамки на бюджета за тази година. Сред заложените в бюджета дейности са изграждане на спортна площадка в квартала, довършване на канализацията под улица "Вълноломна", след което улицата ще бъде преасфалтирана.

И през тази година Общината ще продължи изграждането на православния храм в Крайморие.

Другият важен обект е свързан с проектиране и изграждане на нов медицински пункт и стоматологичен кабинет, тъй като се оказа, че старата постойка, в която се помещаваше доскоро детската градина според РИОКОЗ не отговаря на необходимите изисквания за откриване на здравна служба.

През тази година Община Бургас кандидатства по ОП "Околна среда" за реализиране на водоснабдяване, канализация и пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/ в новоприсъединените северни части на Крайморие. В момента Общината е подготвила и входирала за разглеждане в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ нужната документация. При одобрение от страна на Министерството, ще започне проектирането на обекта.

Основните забележки и препоръки на жителите от Крайморие бяха свързани с устройствения план на квартала (ПУП - Крайморие), размера на туристическата такса за нощувка и сгъстяване на графика и модернизиране на автобусите, които извършват превоз от и до кв. Крайморие.

ПУП-ът на Крайморие е вече приет. В края на 2010 г. има решение на Министерски съвет за разширяване границите на квартала и решение на Министерството на земеделието и храните за откриване на процедура по промяна на предназначението на земеделските земи. За да приключи процедурата собствениците, чиито имоти попадат в новите територии, трябва индивидуално да подадат необходимите документи за промяна на предназначението им в Министерството на земеделието и храните.

Ще бъдат прегледани и условията в договора на фирмата, извършваща превоза на жителите от Крайморие и ще се търсят възможности за увеличаване на трафика и за осигуряване на по-късен автобус. Преразгледан ще бъде и размерът на туристическата такса, заплащана за нощувка през летния сезон.

Запознаването на жителите на общината с проектобюджета за тази година продължава и днес от 18.00 часа в читалището на квартал "Сарафово"