В Гърция спазват противоепидемичните мерки и почивката там е спокойна. Снимки Деница Шуманова

В Гърция спазват противоепидемичните мерки и почивката там е спокойна. Снимки Деница Шуманова

Гръцкият остров Лефкада е една от предпочитаните от туристите дестинация, където традиционно е пълно с хора, а по улиците се чува предимно немска, английска и руска реч. Това лято обаче там е почти празно. По централните улички на селцето Василики, където е почивала преди броени дни бургазлийката Деница Шуманова, се чува румънска и италианска реч, но е сравнително празно. Основните гости са гърци, които си почиват у дома. Магазинчетата, супермаркетите, барове и заведения, които не са на първа линия до морето, също са празни.

"Избрахме за почивката ни малко семейно хотелче, където бяхме единствени гости. Посрещнаха ни радушно и с щастие в очите. Всички се стараеха много и бяха изключително любезни с нас. Впечатлени сме от мерките, които се спазват. Целият обслужващ персонал е с маски или с лицеви протектори от пластмаса, шезлонгите се дезинфекцират преди и след сядане, сервитьорите спазват дистанция. Няма солници и захарници по масите, защото се изполват пакетирани такива, които са индивидуални за всеки клиент“, разказа още Деница. В супермаркетите служителите са с маски, по заведенията слагат хартиена подложка преди хранене. Туристическите лодки работят с наполовина от капацитета си.

В студиото, където е почивало семейството на бургазлийката, са ги питали предварително дали искат сами да си сменят чаршафите, заради противоепидемична мярка. "Отношението към ситуацията е различно. Разбира се има и места, където не се спазват тези мерки, но са по-скоро изключение. Вероятно затова в Гърция случаите са по-малко от тези у нас", разказа още Деница. От местните е разбрала, че случаи на коронавирус сред жителите на острова няма. Единствено е установена зараза при едно сръбско семейство, но тя не се е разпостранила. Местният туристически бранш гледа с надежда към месец август, когато е възможна вълна от немски туристи.

И ако пребиваването на гръцкия остров минава без съществени перипетии и проблеми, то не стоят така нещата по пътя до там. Основният проблем са изискваните от гръцкото правителство са PCR тестове. Към момента на влизане в страната Деница и семейството й, трябвало да предоставят отрицателен резултат, направен максимум 72 часа преди прекосяване на границата, както и попълнен онлайн формуляр с данни за пребивавене и адрес, попълнен минимум 24 часа преди пътуването.

"Тъй като живеем в София област, първото нещо, което направихме е да проверим в кои болници или лаборатории в София можем да си направим тест. Оказа се, че навсякъде, където няма записване, ще трябва да чакаме на опашка часове преди да дойде реда ни, а там, където има записване, най-ранните дати са за след седмица от датата, на която бяхме планирали да пътуваме. И така решихме да разширим параметъра за тест и след прозвънявания в няколко други болници извън София, стигнахме до Панагюрище, където ни дадоха час за тест след 2 дни, а цената беше наполовина от тази в столичните лаборатории. Всичко мина бързо и приятно, съчетано с чудесен СПА уикенд в България, докато чакахме резултатите си", сподели бургазлиийката, която обича и родното Черноморие.

От няколко години обича е запленена от магията и красотата на гръцките острови. Преди да стигне до тях обаче Деница се налага да чака един час на границата. Време, което е сравнително малко предвид километричните опашки и заторените гранични пунктове. "Пред нашата кола имаше колона от около 20 коли. Направи ни впечатление, че не всички служители са напълно екипирани с маски и ръкавици. Тъй като за нас предпазните мерки са приоритет, мъжът ми направи забележка на служителя, който посреща потока от коли, че няма ръкавици и маска, но не му беше обърнато никакво внимание. След като за това беше уведомен мениджъра на смяна, служителят беше привикан и веднага постави маска и ръкавици, а ние получихме извинение", допълни бургазлийката.

На границата, на направения в България тест се обръща минимално внимание, гръцките служители на случаен принцип подбират пътници и правят повторен тест на място. За резултат не се чака, но в случай, че е положителен от формуляра, който се попълва може да се локализира местонахождението на всеки влязъл в страната.

Галерия