В тази зала заседава Общинския съвет на Несебър. Снимка Архив Черноморие-бг

В тази зала заседава Общинския съвет на Несебър. Снимка Архив Черноморие-бг

В Несебър има най-много кандидати за общински съветници в сравнение с останалите морски общини (изключение прави най-голямата община в региона - Бургас, където кандидатите са 494 б.а.). За участие в местния вот, който ще се проведе на 27-ми октомври, в ОИК - Несебър са регистрирани 10 листи с общо 146 кандидати. Местата в Общинския съвет в морската община са 21. 6,95 кандидата ще се борят за едно място в ОбС. От вота на избирателите ще стане ясно кой ще влезе в следващия местен парламент.

За сравнение в община Поморие кандидат-съветниците са 95, в община Созопол - 93, в община Царево - 55, а в община Приморско - 59.

Кандидатите за кмет на община са трима. 20 са кандитатите за кметове на населени места в общината. Най-много са кандидат-кметовете в село Оризаре - 5.

На предишните местни избори в общината участваха 10 партийни листи с 147 кандидати за общински съветници. Действителните гласове на местните избори в Несебър, които се проведоха на 25-ти октомври 2015 година, са 13 214. Общинската избирателна квота за един мандат в ОбС преди четири години бе 630 гласа.