В магазините може да липсват хартия и яйца, но лалета има. Снимки Даниела Куманова

В магазините може да липсват хартия и яйца, но лалета има. Снимки Даниела Куманова

Глоба от 400 евро може да отнесе всеки жител или законно пребиваващ в Нидерландия в разгара на пандемията с корона вируса, ако не спазва дистанция от 1,5 метра отстояние един от друг. Ограничението важи и за пътуващи в една кола. Задължително съседната седалка трябва да е празна. За това разказа бургазлийката Даниела Куманова, която работи в Нидерландия.

Репортерите на "Черноморие" продължават да ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице да споделят как се справят институциите в борбата с корона вируса.

Даниела и нейният приятел Алекс заминават да работят в Нидерландия през декември миналата година. Планират да си дойдат в отпуск през май. При създалата се ситуация обаче има вероятност плановете просто да не се реализират.

В страната на лалетата, чието население е 17 336 891 жители, броят на заразените с корона вирус вече е 10 866. Първият случай на заразен в страната е регистриран на 27-ми февруари. Случаите са единични до 4-ти март, когато вече са 38. За едно денонощие те скачат с 42-ма и стават 82, за да продължат да растат. След 10-ти март цифрата почва да се увеличава с по 200-300 заболели за 24 часа. На 19-ти март там вече са регистрирани 2 460, за да скочат рязко на следващия ден – 20-ти март на 2 994. След тази таза случаите се увеличават вече с по 600-700 средно за денонощие.

Най-голям е броят на установените болни с корона вирус 1 172 на 26-ти март.

Смъртните случаи вече са 771, а оздравелите са 250.

Нидерландия избра един от трите възможни сценарии за справяне с пандемията. В обръщение към нацията министър-председателят Марк Рюте каза:

"Всичко на всичко има три възможни сценария. Първият сценарий е: максимално контролиране на вируса. Това означава контролирано разпространение сред групи, които са в най-малък риск.

Това е избраният от нас сценарий. Максимален контрол означава, че се опитваме да използваме мерки за намаляване и облекчаване на пика в броя на заразените и да го разпрострем в по-дълъг период.

С този подход, при който повечето хора ще имат минимални оплаквания, ние изграждаме имунитет и осигуряваме възможност на здравната система да се справи. Целим хосписите, домашните грижи, болниците и особено интензивните отделения да не се претоварят. Така че винаги да има достатъчен капацитет да се помогне на хората, които са най-уязвими".

Градчето, в което живеят Даниела и Алекс е Валвайк и е близо до Айндховен - най-големият град в провинция Северен Брабант с население от 227 751 жители.

"Ние работим, защото сме в склад и пакетираме стока, която е поръчана по интернет. Тук са отворени супермаркетите, аптеките, фирмите за доставка на храна за вкъщи, KFC, Subway", разказа Даниела.

Училищата и детските градини са затворени.

Курсовете на автобусите от обществения транспорт са намалени, като достъп до шофьора няма. Пътуващите трябва да използват карта. Няма възможност да се купи билет от шофьора и ако нямаш заредена карта с електронни билети не можеш да използваш автобус.

"Холандците, с които работим излизат в отпуск, защото ще им бъде платено. Ние, като всички чужденци, които сме тук чрез агенция нямаме минимум задължителни часове за седмица които ще бъдат платени, и затова работим. Общо взето в складовете е пълно с flex workers (гъвкави работници б.а.) от различни страни. Сега в ситуацията с компанията чрез която сме на работа тук не се знае, ако затворят склада, какво ще стане. Ще ни плащат ли квартирата, ще ни дават ли някакви средства?", допълва Даниела. В склада се използват ръкавици за ръцете и маска за лице.

Бургазлийката ходи до супермаркета, когато трябва да се купят продукти за дома. Промяна на цените няма. Най-липсващите продукти са тоалетна хартия и яйца. Те се намират трудно в магазините. Но за сметка на това лалета се продават навсякъде. Страната е  най-големият световен производител на лалета. През 2019 година са били отгледани между 1,7 и 2 милиона лалета, които са изнесени за над 100 държави. Градинските продукти като свежи цветя, луковици и растения са холандският селскостопански сектор с най-висока стойност миналата година - 9,5 милиарда евро. Дори в разгара на пандемията с корона вируса, местните не пропускат да си купят лалета за дома.

Галерия