Във всеки магазин в Берген има и инструции как да се предпазват хората. Снимки Марта фон дер Уе

Във всеки магазин в Берген има и инструции как да се предпазват хората. Снимки Марта фон дер Уе

От регистрацията на първия случай на корона вирус COVID - 19 в град Ухан, Китай минаха три месеца. Тогава никой не е очаквал, че това ще се превърне в пандемия, която ще обхване целият свят.

От 13-ти март с решение на Народното събрание в България е обявено извънредно положение, което е в сила до 13-ти април. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха затворени университети, училища, детски градини, заведения, кафенета, фитнес зали и други търговски обекти до 29-ти март.

От установяването на първите случаи на корона вирус на 8-ми март - два в Плевен и два в Габрово, броят на заболелите в цялата страна вече е 94. Регистрирани случаи има и здравните заведения в София, Ловеч, Лом, Благоевград, Банско, Перник, Бургас. От 17-ти март е обявена карантина за целия град Банско, заради трите случая на заболели с корона вирус.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

"Всички университети и учебни заведения в Норвегия са затворени от миналия петък, 13-ти март. Въведено е и извънредно положение. Не могат да излизат навън тези, които са поставени под карантина. Ако сме навън, трябва да сме на разстояние един от друг. Забранени са всякакви събирания и спрупване на много хора на едно място. Не се препоръчва да се стои по вилите. Тук това иначе е много популярно. Хората трябва да са в домовете, където живеят постоянно", разказа пред "Черноморие" бургазлийката Марта фон дер Уе. Тя живее от 11 години в норвежкия град Берген. Градът се намира в Югозападна Норвегия, разположен е на брега на Норвежко море. Според последното преброяване от 2008 година населението му е 223 600 души. Берген е вторият по големина град в страната. Хубавото тук, че има разстояние от къщите и местните са свикнали до известна степен с тази изолация, която сега се налага предвид ситуацията.

Според данни от 18-ти март, в Норвегия има 1 612 регистрирани случаи на корона вирус, новите случаи са се увеличи с 21, а смъртните случаи са - 6.

Първите заразени са норвежци, които са били на ски в Италия и Австрия по време на зимната ученическа ваканция, която бе наскоро. Двете страни са популярни дестинации сред местното население. Ски се карат и в Норвегия, но в разгара на сезона, сега заради извънредното положение в страната, зимните курорти там са затворени.

"Основно дежурят, тези които нямат деца, за които да се грижат и младите хора, тъй като те не са изложени на толкова голяма опасност. Ние си стоим вкъщи, гледаме си децата и работим оттук. Училищата се посещават само от деца, чиито родители работят, както е при медицински работници. Всички останали си стоят вкъщи и учат дистанционно. Децата учат по програма за всеки ден и имат задължителен контакт с учителите", разказа Марта, която е преподавател в едно от училищата в Берген. Сега и тя си стои у дома, но е на разположение и отговаря на всякакви въпроси на родителите и изпълнява задачите, които директора на училището поставя всеки ден.

Според Марта, някои хора са изплашени, на други не им пука от създалата се ситуация. Ако някой се разболее се обажда първо по телефона на лекаря си, не отива директно в болница.

"Тук работят магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите. Обмисля се да се въведе специално работно време на магазините за хронично болни и възрастни хора. В магазина се ползват ръкавици. Ситуацията е много подобна, на тази в Бургас и България", допълва Марта.

Търговските обекти са заредени и няма, засега, недостиг на продукти. Естествено и в Норвегия в началото на кризата първо е свършила тоалетната хартия. Сега тя може да се намери в магазина. А там навсякъде има поставени и табели с инструкции как да се пазят хората и каква лична хигиена да спазват.

И в Норвегия, както в България, поставените под карантина ги грози глоба и затвор, ако я нарушат и излязат от дома си.

Галерия