Една седмица бе необходима да се подготвят училищата за отваряне утре, 27-ми април. Снимки Марта фон дер Уе

Една седмица бе необходима да се подготвят училищата за отваряне утре, 27-ми април. Снимки Марта фон дер Уе

В Норвегия учениците от първи до четвърти клас се връщат в клас от утре, 27-ми април. Решението за това бе взето още на 8-ми април. Мерките, които правителството предприема са за поетапно намаляване на социалната изолация. Това се случва почти месец и половина, след като в страната бе въведено извънредно положение във връзка с разпространението на корона вируса.

Репортери на "Черноморие" седма седмица ви срещат с бургазлии, които живеят в различни страни по света, за да споделят от първо лице какво се случва там в разгара на пандемията с COVID – 19.

 От 20-ти април в Норвегия бяха отворени детските градини и най-малките започнаха да се връщат там. Целта е родителите им да започнат отново работа.

Седмица след тази стъпка идва следващата – отваряне на училищата за деца от първи до четвърти клас. Останалите ще продължат засега да си стоят у дома и да учат, както и досега, дистанционно.

Една седмица бе необходима на директори, преподаватели и асистенти в училищата да ги подготвят, за да посрещнат на 27-ми април учениците.

"Всички класове са разделени на по-малки групи от около 10 ученици във всяка група. Всяка група ще се обучава в своя стая, която няма да сменя и ще се ползват индивидуални учебни пособия. Всички пособия, които са използвани до преди пандемията с корона вирус и не могат да се перат или дезинфекцират са прибрани. Купуват се нови играчки и консумативи в различни цветове за съответните групи", разказа бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген.

За да се намали риска от евентуално разпространение на заразата в училищата, има създаден специален регламент за поддържане на хигиената в сградите, както и за миенето на ръцете от страна на учениците.

Чиновете на учениците са подредени така, че да има разстояние между тях. Децата ще общуват по между си вътре във всяка група, като през цялото време уроците ще бъдат преподавани само от един учител.

"Аз ще преподавам на една група първокласници, която ще бъде от 10 или 12 деца. Ще им водя всички часове и те се контактуват по между си и само с мен", допълни Марта, която е учител.

Училищните дворове са разделени на отделни зони и ще бъдат използвани според часовете на децата. Те от своя страна няма да се срещат със свои връстници от друга група.

Ако някой е настинал, ще трябва да си остане у дома и няма да може да отиде на училище.

Всички мерки на практика ще бъдат приложени от утре, 27-ми април.

Броят на регистрираните случаи на COVID – 19 в Норвегия от началото на пандемията до днес са 7 499, като активните случаи 7 260.  Критичните случаи са 50. Оздравелите са 32-ма. През последните три дни – 23-ти, 24-ти и 25-ти април броят на установените случаи намалява и съответно са – 63, 82 и 30.

Според статистиката, в Норвегия са тествани 28 614 на 1 млн. население. Общият брой на тестваните жители на страната до днес е 155 125 души. Смъртността е 37 починали на 1 млн. население.

За сравнение към 8-ми април статистиката бе: тествани 19 528 души на 1 млн. население. Общият брой на тестваните за корона вирус до тази дата бе 105 865 души. Смъртността, която се отчита в страната към 8-ми април бе 12 починали на 1 млн. души население.

Галерия