Жителите на Обзор се събраха за откриването на паметника. Снимки Максим Момчилов

Жителите на Обзор се събраха за откриването на паметника. Снимки Максим Момчилов

Паметник на световния и европейски шампион по вдигане на тежести Белослав Манолов бе открит в Обзор. Той е дело на плевенският скулптор Венцислав Василев. Средства за реализацията на проекта са дарили - семействата Яневи и Иванови. Присъстващите на церемонията по откриването на паметника имаха възможност да видят световната купа, завоювана от Белослав Манолов през 1981 г. в град Лил, Франция, както и много други лични негови награди.

Офиалното откриване на паметника уважи и скулпторът Венцислав Василев, който създава творбата си с огромна любов и чувство на отговорнст към поставената творческа задача – да пресъздаде обаянието и силния дух на шампиона, които да вдъхновяват поколения българи. Гости на събитието са още Манол Тодоров - заместник-кмет по спорт и туризъм в Община Бургас, Върбан Кръстев - председател на Общински съвет - Несебър, Недялко Йорданов - общински съветник в Несебър, Радостин Димитров - председател на спортния клуб "Белослав Манолов" - Обзор, Марко Кръстев - първият треньор по вдигане на тежести на Белослав Манолов, Янчо Роев и Гергана Роева - брат и съпруга на легендарния щангист, както и негови роднини и приятели.

Слова за именития спортист произнесоха Христо Янев - кмет на град Обзор и Манол Тодоров - зам.-кмет по спорт и туризъм в Община Бургас. Поздравителен адрес беше прочетен от името на Димитър Николов - кмет на Община Бургас.

Деца от IV-та смесена група на детска градина "Обзорче" поздравиха гостите с песен, а Цанка Тодорова рецитира свое стихотворение, посветено на Белослав Манолов.

Автор Максим Момчилов

Галерия